2016. júl 28.

18 ezer forinttal csökkenhetne az éves kukadíj!

írta: Lmagazin
18 ezer forinttal csökkenhetne az éves kukadíj!

szs iroda.jpegAz április elsejével államosított hulladékgazdálkodási rendszer korábban sohasem látott fejetlenséget okozott a települési szilárd hulladék szállítás területén. Miközben négy hónap alatt nem sikerült a lakossági szemétszállítási díjakról szóló csekkeket sem kézbesíteni a fővárosiak azzal szembesülnek, hogy más településekkel összehasonlítva aránytalanul magas a számukra fizetendő kukadíj.

Holott a méretgazdasági számítások alapján, mivel a leginkább korszerű szállítási és hulladékkezelési berendezések Budapesten vannak, továbbá itt a legrövidebb az egy háztartásra jutó szállítási útvonal semmi sem indokolja, hogy a fővárosiak fizessék az országban a legmagasabb szemétdíjat.

Szaniszló Sándor, szocialista fővárosi képviselő (képünkön) elmondása szerint a fővárosi díjakat összevetették más települések díjtételeivel amelyekből kitűnik, hogy Budapest, mintha ezen a téren is kormányzati büntetésben lenne. A 120 literes háztartási kukák heti egyszeri elszállítási díjára Budapesten 752 forintot vetnek ki, eközben Szegeden ugyanez a szolgáltatás 635 forintba, Győrben 475, Budaörsön 448, Felcsúton pedig mindössze 390 forintba kerül! Vagyis Mészáros Lőrinc településén a fővárosi lakosok díjának szinte a felét kell kifizetni. A településeken fizetendő szemétszállítási díjakat a nemzetgazdasági miniszter rendeletben határozza meg.

A szocialista képviselő véleménye szerint a fővárosiak hátrányos megkülönböztetése sem gazdasági, sem morális értelemben nem elfogadható, emiatt képviselői előterjesztést nyújtott be a soron következő Fővárosi Közgyűlés ülésére, amelyben indítványozza, hogy kezdődjenek tárgyalások a kormánnyal annak érdekében, hogy a budapesti szemétszállítási díj a felcsútival megegyező mértékben kerüljön megállapításra.

Jelenleg egy átlagos fővárosi háztartás éves kukadíja 39 ezer forint, amennyiben a lobbizás eredményes lesz a szolgáltatás éves kiadása 21 ezer forint körül alakul.

Szólj hozzá

fővárosi közgyűlés xviii szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre