2016. okt 17.

Nagy a baj: rákkeltő lehet a műfüves pálya!

írta: Lmagazin
Nagy a baj: rákkeltő lehet a műfüves pálya!

16_5_mufuves_palya_kep_kicsi.jpgDzurják József, egykori magyar válogatott focista és többszörös gólkirály a TV2 ma reggeli híradójában jelentette be, hogy leukémiával küzd, amit szinte bizonyosan a műfüves focipályák felületére szórt – jellemzően levetett gumiabroncsokból készített – gumi darálék okozott. Dzurják két éven át dolgozott edzőként műfüves pályákon de sem őt, sem pedig a fiatal sportolókat nem tájékoztatta senki arról, hogy a műfű közé szórt nagy mennyiségű gumi granulátum olyan rákkeltő elemeket tartalmaz, mint a higany, ólom, arzén és szénhidrogén származékok. Ezek az anyagok melegben párologni kezdenek, így rendkívül könnyen bejutnak a pályán tartózkodó sportolók, főleg a kiskorúak szervezetébe. Hollandiában a közelmúltban döntés is született az összes ilyen pálya bezáratásáról.

A XVIII. Kerületben önkormányzati önrész biztosításával épültek műfüves pályák többek között a Pestszentimrei Sportpályán, a Lőrinci sportcsarnok melletti sportpályán, a Bókay kertben, az iskolai fejlesztések keretében pedig a Gloriettben, a Brassóban és a Kandóban.

 

A magyar szakhatóságok az első információk alapján elismerték, hogy a műfüves pályákon kimutatható az egészséget nagy mennyiségben súlyosan veszélyeztető anyagok jelenléte, ám egyelőre vizsgálják, hogy az összefüggésben lehet-e a megtörtént leukémiás betegségekkel. Arról egyelőre nincs döntés, hogy be kell-e zárni ezeket a focipályákat, amelyeken nemcsak gyerekek játszanak az iskolai foglalkozások során, hanem nagyrészüket esténként és hétvégén a lakosság részére is bérbe adják. Az üggyel kapcsolatban megkeresték a műfüves pályák építésével foglalkozó cégeket, de a hatósági vizsgálatok eredményének megismeréséig ők sem kívántak nyilatkozni, így marad a bizonytalanság.

Szólj hozzá

leukémia xviii pestszentlőrinc pestszentimre műfüves pálya