2016. okt 19.

Nyakunkon az élelmiszer drágulás

írta: Lmagazin
Nyakunkon az élelmiszer drágulás

uzlet_polc.jpgNadrágszíj meghúzásra felkészülni! - akár ez is lehetne a magyarok új mottója, mivel lassan mindeni számára nyilvánvaló, hogy nem igazak azok a hivatalos állítások, hogy nem drágulnak az árak. Egy tank benzin év elején még 13 ezer forint körül volt, ugyanazért a mennyiségért most 15 ezer körüli összeget kérnek, de többe kerül a szállíttatás és az is, ha valamiért szerelőt kell a házhoz hívni.

Úgy tűnik év vége fele közeledve jóval többet kell fizetni a piacokon és az áruházakban is. A  beharangozott hús áfa csökkentés ellenére a sertéshús a jelenlegi 5%-os áfatartalom ellenére ugyanannyiba kerül, mint tavaly 27% áfával, ha viszont nem lett volna áfacsökkentés, valószínűleg még a tavalyihoz képest is jókora drágulást érezhettünk volna!

A jelek szerin a drágulás most utolérte a tejtermékeket is. „Az UHT, az ESL tej, a vaj és a sajtok esetében mindenképpen további áremelésekre lesz szükség, és arra számítunk, hogy ez végső soron valamennyire a polcokon is meg fog mutatkozni” – mondja Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke. A Lidl nem tudott válaszolni arra a kérdésünkre, hogy szerinte tartható-e a jelenlegi árszint, az Aldi pedig azt mondta, hogy kooperatív megoldásra törekszik, mint eddig is tette. Egészen olcsó tejbe egyébként még az elmúlt hónapokban is bele lehetett futni egy-egy boltban, de a szakértők szerint ennek alapvetően csak két reális oka lehetett: extrém vevőcsalogató akciózás vagy kreatív áfakönyvelés. Utóbbi különösen a szlovák import tejnél volt esélyes.

Az élelmiszereken átfutó drágulási hullám elsősorban a nyugdíjasokat érinti rosszul, akiknek év elején Orbán Viktor örömmel jelentette be, hogy szűk 1%-kal (!) megemelik az időskori ellátás összegét.  De azok is tartós hátrányba kerülnek, akik olyan munkahelyeken dolgoznak, ahol gyenge az érdekérvényesítő képesség és nem tudnak béremelést kiharcolni.

Szólj hozzá

tej drágulás