2016. okt 24.

Fokozódik a botrány a kerületi német oktatásban.

írta: Lmagazin
Fokozódik a botrány a kerületi német oktatásban.

Lustának nevezte a XVIII. kerületi Német Nemzetiséghez köthető iskolák és óvodákba járó gyermekek szüleit Molnár Hajnalka, a Német Nemzetiségi Önkormányzat jelenlegi vezetője.

Molnár Hajnalka asszony körül elnöki minőségében az elmúlt közel két évben jó néhány alkalommal kerekedett botrány. Az egyikről – a kerületben dolgozó némettanárok megalázásáról – korábban már mis is beszámoltunk. Cikkünk nyomán ugyan az elnök foglalkozott a kérdéssel, de kijelentette, hogy nem kíván elnézést kérni állításáért, a kerületben folyó németnyelv-oktatásról véleményét majd egy év után is fenntartotta. Most úgy tűnik, bővült az általa negatívan megítélt kör, hiszen ezúttal a Táncsics és Piros Iskola, valamint a német nemzetiségi oktatásban résztvevő óvodák, azon belül is az oda járó gyermekek szülei részesültek a kemény elnöki kritikában, ami már csak azért is érdekes, mert pont a német származású svábok híresek szorgalmukról, kitartó és precíz, reggeltől estig tartó munkájukról. Természetesen a német nemzetiségi önkormányzat elnöke most sem nyíltan vállalta fel véleményét, a kijelentés egy – elsősorban az ő kérésére elrendelt – zárt ülésen hangzott el, ahol arra a kérdésre kellett választ adnia, hogy mire költötte el az a 600.000 forintot, amit a német nemzetiségi önkormányzat felnőtt német nyelvoktatásra, a nyelvtanár óradíjára nyert pályázati úton.

Persze nem csoda az elnök asszony immár saját közösségére is negatív vagdalkozása, hiszen a közpénzek felhasználása tekintetében tanúsított sajátos felfogása, valamint már képviselőtársai által is diktatórikusnak nevezett vezetői stílusa miatt gyakorlatilag elszigetelődött kerület közel kétezer fős német nemzetiségi közösség életében érintett szervezetektől és intézményektől. Az egy éven belül miatta lemondott elnökhelyettesek után néhány hete már a jelenlegi elnökhelyettes is bejelentette, hogy nem tud, nem lehet együtt dolgozni Molnár Hajnalka elnökkel. Képviselőtársával együtt keresik a megoldást, miként lehetne jogi úton megválni a testület elnökétől, akinek távozása – mint az a német nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák vezetőinek, a német kultúra és oktatás támogatására létrejött alapítványok kurátorainak, valamint a kerület egyetlen legitim, tagsági alapon működő, német származásúakat összefogó egyesületének tisztségviselőinek részvételével lebonyolított informatív találkozón megfogalmazódott – immár közös kívánalom és a békés működés záloga.

Molnár Hajnalka jelenlegi erkölcsi és hivatalos támogatója Szarvas Attila (KDNP) alpolgármester, aki – bár részletes és rendszeres szóbeli és írásos tájékoztatást kap védence elnöki munkásságáról – továbbra sem hajlandó tudomást venni a tényekről, és általánosságban a német származásúak széthúzásáról, azok egymás elleni harcáról beszél. Az alpolgármesterbe és a mögötte álló hatalmi erőbe kapaszkodva így várhatóan még sokáig fennáll az a kialakult, senki számára nem kedvező helyzet, amelynek köszönhetően és eredményeképpen már a Németszármazású Polgárok Egyesületének elnöke is lemondott tiltakozásul, és ezt fontolgatja a Piros Iskola Alapítvány elnöke is.

Molnár Hajnalka elnöknek a közpénzek felhasználási gyakorlatával kapcsolatban,már eddig is több alkalommal indított vizsgálatot a kerület jegyzője, így – amennyiben (a már bebizonyosodott kisebb-nagyobb fajsúlyú törvénysértések mellett) kiderül, hogy másokat vagy saját magát is jogsértő módon juttatott akár többszázezer forintos értékű előnyhöz a nemzetiségi önkormányzat elnöke – a folytatás akár rendőrségi vagy adóhatósági eljárás is lehet. Emiatt érthető módon egyre többen kísérik figyelemmel a jegyző asszony ezirányú munkáját.

Szólj hozzá

botrány törvénytelenség szarvas attila pestszentlőrinc pestszentimre molnár hajnalka fidesz-kdnp németnemzetiség