2017. ápr 04.

Kucsák szavazata is kellett a CEU kivégzéséhez

írta: Lmagazin
Kucsák szavazata is kellett a CEU kivégzéséhez

ceu_1.jpgA jelenleg is mintegy 1500 külföldi és magyar diákot képző, első helyen jegyzett hazai egyetem, a CEU ellehetetlenítéséről szóló törvénymódosítást a kormány javaslatára kivételes eljárásban, egy nap alatt tárgyalta és fogadta el a parlament. A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Azaz a Középeurópai Egyetem, a CEU csak akkor működhetne a jövőben Budapesten, ha a szerződést amerikai oldalról személyesen Donald Trump írná alá, ami teljességgel kizárt!

A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 ellenzéki nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére, a Jobbik nem szavazott. A kétes dicsőségű törvényt ezúttal is megszavazta a XVIII. kerületben mandátumot nyert fideszes Kucsák László is, holott több felkérés érkezett hozzá annak érdekében, hogy tanárként és volt iskolaigazgatóként Orbán parancsa helyett támogassa inkább a hazai oktatás és a magyar fiatalok ügyét. Sajnálatos módon a hozzá írt levelekre Kucsák László nem is válaszolt.

A kormány nyilatkozatai szerint további 27, többségében külföldi alapítású egyetem működése is veszélybe kerülhet, minden bizonnyal többszáz tehetséges, de szegény családi háttérrel rendelkező fiatalt megfosztva a diploma szerzés lehetőségétől. A feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat.

A CEU semmilyen állami támogatásban nem részesül, sőt több mint évi 1 milliárd adót fizet, de a külföldi hallgatók fővárosi költései ennek az összegnek a többszörösével segítik a belvárosi vállalkozásokat és az államkincstárt.

Szólj hozzá

fidesz árulás xviii pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló