2017. máj 31.

Megszívatják a gyengébb tanulókat

írta: Lmagazin
Megszívatják a gyengébb tanulókat

17_4_tanulok_szivatasa_kep.jpgA jelenlegi oktatási követelmények között csaknem százezer tanulási problémával küzdő gyerek próbál eljutni valahogy a tanév végéig az országban. Többségük számára óriási csapást jelent, hogy szeptembertől már nem kaphatnak olyan felmentéseket, például matematikából, vagy fizikából, amelyek könnyebbséget jelentettek számukra az érettségihez vezető napi küszködés során. A fideszes többség által erőből átvert törvénymódosítás a Tanítanék Mozgalom képviselője szerint a tanulók további tömeges lemorzsolódásához és különösen a szegényebb családok gyermekei esetében az oktatási rendszerből való kieséshez vezet. Igaz a hatalom nem is igen tagadja, hogy ezekben a gyerekekben látja a jövő közmunkásait és az új ipari forradalom fizikai dolgozóit. A szakmai szervezet megdöbbentőnek tartja, hogy ezentúl képesítés nélküli pedagógusok is elvégezhetnek pedagógiai feladatokat, „mert ugye ha nincs sebész, akkor az ápoló a harmadik műszakban műthessen” – fogalmazott Sulyok Blanka.

A diákok egy részének oktatási rendszerből való kiszorítását elítéli Galló Istvánné, a pedagógus szakszervezet elnöke is. Korábban ezek a diákok független szakértői vizsgálat alapján kaptak felmentést, amelyet kétévente újravégeztek. Van elég problémájuk ezeknek a gyerekeknek, így szerinte értelmezhetetlen a fideszesek részéről az osztályzat megszerzésére, mint motivációs faktorra hivatkozni. A pedagógusban mesterségesen létrehozott lelkiismeret furdalásról nem is beszélve.

A sunyi törvényt megszavazta Kucsák László, a XVIII. kerületben megválasztott fideszes képviselő is, holott volt iskolaigazgatóként sokszáz diákkal találkozhatott, akiknek megkeserítette a gyermekkorát az erőn felüli napi küzdelem. Kucsák Lászlót írásban kérdeztük, hogy a döntése előtt miért nem kérte ki az érintett kerületi szülők és pedagógusok véleményét. A képviselő a válaszadást ezúttal sem tartotta fontosnak.

Szólj hozzá

oktatás átverés pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló fidesz-kdnp