2017. jún 07.

Gazdátlanul csak kullog a XVIII. kerület

írta: Lmagazin
Gazdátlanul csak kullog a XVIII. kerület

xviii.jpgA legnagyobb ingatlanforgalmazó cég tanulmánya szerint ebben az évben is Budapesten, azon belül is a belső kerületekben legjobbak az életfeltételek. A maximálisan adható 100 pontból az I. és az V. kerületek 84 pontot kaptak, a belvárosi körzetek átlagosan 70-et érnek. A vidéki települések közül Veszprém, Szekszárd és Eger végzett az élen átlagosan 65 ponttal.

Az ingatlanok értékesítési árai jól mutatják az életfeltételek minőségét, ezért is szomorú, hogy a XVIII. kerület a felmérésen mindösszesen 39-es értéket ért el. Tíz évvel ezelőtt Pestlőrinc még a leginkább felkapott külső kerületnek számított, akkor indult a helyi közbiztonsági program, önkormányzati támogatással tömegesen újultak meg a társasházak. Pestimrén szakrendelő és sportcsarnok épült, rendbe hozták a kerületi utak és járdák nagyobbik felét. Ez utóbbi tételekből már alig látszik valami, egy évtized alatt tönkrement az aszfalt, a pótlásukra pedig nincs ambíció.

A kutatásokból kiderül, hogy a XVIII. kerületet nem a belvárostól való távolság miatt pontozzák le, a lakhatást kereső fiatal párokat sokkal inkább a gyenge tömegközlekedés, a Cséry telep közelsége, a közterületek ápolatlansága, vagy az Üllői út látványa riasztja el. Bár valamennyire nőttek az ingatlanárak, a többi kerülettel összevetve egyre nagyobb a lemaradás. Például az a kétszobás lakótelepi lakás, amit Szent Lőrinc lakótelepen hirdetnek két hónapja 14 millió forintért Kispesten 17 milliót ér, a IX kerületi József Attila lakótelepen 21 milliót, a VIII kerületben 28-at, a Terézvárosban már 38 milliós értéken cserélne gazdát.

Szólj hozzá

ughy attila xviii pestszentlőrinc pestszentimre gazdátlanság