2018. feb 27.

Az emberek vérlázítónak tartják az egészségügy helyzetét

írta: Lmagazin
Az emberek vérlázítónak tartják az egészségügy helyzetét

Változást! Most!

agi_236_webre.JPG

Az egészségügyből az utóbbi években kilopott 300 milliárd forintot vissza kell tenni a rendszerbe. Az orvosok, orvosvezetők feladata pedig nem a hamis propaganda gyártása és terjesztése lesz, hanem a betegek szolgálata, és a gyógyítás. Pestszentlőrinc-Pestszentimre MSZP és a Párbeszéd által támogatott képviselőjelöltje, Kunhalmi Ágnes szerint sok apró lépéssel komoly, érezhető változást lehet elérni az egészségügyben.

A legfrissebb hírek szerint a kormány arra kötelezte a kórházigazgatókat, hogy hetente két jó hírt produkáljanak, vagyis akár történik hírértékű esemény a kórházban, akár nem, a beteg egészségügy gyógyulásáról szóló jó hírek gyártása kötelező.

A hírgyártási kvóta rosszízű termelési értekezletre emlékeztet. Csakhogy bármit is követeljenek a kórházi vezetőktől a központból, a valóság teljesen más, és ezt a kórházigazgatók tudják a legjobban. Olyan országban, ahol az elmúlt két évben duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma, ott nem lehet olyan statisztikát produkálni, amelyik ne azt támasztaná alá, hogy égbekiáltó baj van az egészségügyben.

Hogy lehet egyáltalán ilyen kéréssel egészségügyi vezetőket zaklatni?

Ma már miért is ne lehetne, hiszen a kézi vezérlés napi gyakorlattá vált. És ugyanígy irányítják az iskolaigazgatókat is. Rég nem a szakmaiság, a tudás számít, nem fontos, hogy a betegek vagy a gyerekek élete könnyebbé, szebbé váljon, hanem a nyers politikai szempontok és érdekek törnek elő. Sajnos, ennek megfelelően használják és kihasználják az igazgatókat, és ezért nagy árat kell fizetnie azoknak, akik a folyamat végén állnak: a pedagógusoknak, a gyerekeknek és a betegeknek.

A Dél-Pesti Kórház sok pénzért kormánypárti kommunikációs embert is alkalmaz.

Ez is csak akkor derült ki, amikor megjelent az egyik bulvár lapban, hogy a csecsemő osztály melletti mosdóban rábukkantak egy öt nappal korábban elhunyt személyt. Országgyűlési képviselőként levelet írtam a kórház vezetésének, hogy mi történt. Azt a választ kaptam, hogy minden rendben van. (!) Ugyanakkor feltűnt, hogy nem a kórházvezetők válaszoltak, hanem egy kommunikációs cég, melynek a honlapján megtaláltam Deutsch Tamás volt ifjúsági és sportért felelős miniszter államtitkárát. Ebből az egyetlen intézményből ezen a címen havonta bruttó 7-800 ezer forintot visznek ki így. Ha megnézzük, mennyibe kerülne, hogy rendes fertőtlenítés és takarítás legyen a kórházban, és ehhez képest egy fideszes csinovnyik mennyi pénzt tesz el azért, hogy elfedje a valóságot, óriási lenne a különbség. Teljesen normálisnak tekintem ezért, hogy az emberek vérlázítónak tartják ezt az egészet.

Szintén aktuális hír, hogy Éger István, az orvosi kamara elnöke a következő négy évet alkalmasnak látja arra, hogy megszűnjön Magyarországon a hálapénz. Vajon az elmúlt kétszer négy évben ennek mi akadálya volt? A kormánytöbbségnek sok éven át kétharmados többsége volt, ezt a kérdést miért nem szabályozták törvénnyel?

Ha egy pillanatra belegondolunk, hogy néhány évvel ezelőtt háromszáz forint miatt hergelték az országot, pedig azt a pénzt az állam nem kérte vissza a háziorvosoktól, azt a pénzt eszköz- és bérfejlesztésre lehetett volna használni. Gyakran óvnak attól, hogy erről beszéljek, mondván az utolsó szocialista kormány ebbe bukott bele, de mégiscsak az MSZP volt az a párt, amelyik tudatosságot akart hozni a rendszerbe. Ma viszont ott tartunk, hogy például mammográfiai gép alig van az intézményekben, illetve sorra meghibásodnak, illetve tönkre mennek.

agi_446_webre.jpg

Mi a helyzet a háziorvosi praxisokkal?

A fővárosban még megoldott a háziorvosi létszám, de az ország bizonyos területein vannak már fehér foltok. Ugyanakkor, ahol van háziorvos, ott általánosan jellemző, hogy nagyon magas az életkoruk. Sokan dolgoznak a nyugdíjkorhatáron vagy azon fölül, szóval ezen a téren sem megnyugtató a helyzet, főleg, ha belegondolunk, hogy 2017-ben naponta átlagosan két orvos hagyta el az országot. A legidősebb egészségügyi alkalmazott, aki a külföldi munkavállalás lehetőségét kérte, 65 éves volt.

Mennyire jellemző az orvos-, ápolónő-, és szakemberhiány?

Vannak szinte ellátatlan területek az országban, és például akadozik a gyermekorvosi ellátás. Drámai, hogy a kórházakban bizonyos osztályokon nincs altató orvos, és általában nagy a hiány szakorvosokból. Ez azt eredményezi, hogy 2018-ban ott tartunk, hogy ha van pénzed, akkor rendes egészségügyi ellátáshoz juthatsz, ha viszont nincs, akár bele is halhatsz egy olyan betegségbe, amit egyébként viszonylag könnyen meg lehetne gyógyítani.

Milyen változásokat láthatunk, tapasztalhatunk kormányváltás esetén?

Az egészségügyi ellátó rendszer átalakítása nem csupán pénz kérdése, de hangsúlyozni szeretném, hogy nincsen egyetlen csodareform. Sok apró, szisztematikus lépéssel négy év alatt nagyon sok mindent el lehet érni. És el is fogunk.

A kórházi ellátottság területén azonnal fejleszteni kezdjük az eszközállományt és javítjuk a kórházi munkakörülményeket. Rendbe tesszük a sürgősségi betegellátást, fejlesztjük a háziorvosi ellátást. A praxisok támogatására körzetenként tízmilliókra lesz szükség. Nagyon fontos az egynapos sebészet, és a szakrendelők korszerűbbé tétele. Amennyire csak lehetséges, csökkentjük a kórházi várólistákat. Kulcskérdés a laborok fejlesztése, hogy a vizsgálatokat minél gyorsabban és hatékonyabban el lehessen végezni. Az egészségügyi ellátó rendszer átalakítása nem csupán pénz kérdése, de hangsúlyozni szeretném, hogy nincsen egyetlen csodareform. Sok apró, szisztematikus lépéssel négy év alatt nagyon sok mindent el lehet érni. És el is fogunk.

Szólj hozzá

egészségügy ellenzék pestszentimre MSZP Kunhalmi Ágnes Pestlőrinc Változást! Most!