2018. sze 03.

Elkezdődött a tanév.

írta: Lmagazin
Elkezdődött a tanév.

Csökkenő idegennyelv óraszám, elmaradt beruházások

A mai nappal kezdetét veszi a 2018-2019-es tanév. A kerületben ez sajnos egyet jelent azzal, hogy a Kapocs utcai általános iskolában csökken az idegennyelvű órák száma, és mára egyértelművé vált, hogy a tavaszi választásokhoz kötődően több iskola felújításának ígérete csak választási kamu volt.

Lehullott a lepel a kamu iskola felújításokról.

Csaknem egymilliárd forint értékben ígért 2017. őszén helyi fideszes vezetés iskola bővítési programot, aminek a keretében osztálytermekkel és tornacsarnokokkal bővült volna három iskola. A képviselőkkel is megszavaztatott előterjesztés szerint a Kastélydombi iskolára 221 millió, a Brassóra 284 millió, a szinte teljesen megújuló Gulnerre pedig 397 millió forint fejlesztési keret jutott volna. A forrást a Nemzeti Sportközpontok költségvetése biztosította volna, mindegyik beruházás elkészültét erre a tanévre ígérték.

Időközben eltelt nemcsak a tavasz, hanem a nyári szünet is, de a munkát egyik helyszínen sem kezdték el. A nagyszabású tervekről mindössze a választási kampányban az iskolák kerítésére rögzített hirdető táblák tanúskodnak. Miután sok szülő nehezményezte, hogy miért nem a nyári szünetre időzítették a zajos, poros munkálatokat kíséretet tettünk arra, hogy utánajárjunk, hol tartanak a megvalósítással. 

A városházán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a munkálatokért a sportközpontok felelnek, bár az épületek a kerület tulajdonában vannak, fura módon nekik nincs érdemi információjuk. A tankerületnél illetékesség hiánya miatt megtagadták a választ, a sportközpontnál pedig azt a választ kaptuk, hogy nincsenek még készek a tervek, de ha ez meg is lenne, senki sem biztosította számukra az építési munkák költségét.

Csökkenhet a kétnyelvű órák száma a Kapocsban.

A „minőségi oktatás” jelszava mellett drasztikusan csökkentik a kéttannyelvű Kapocs utcai általános iskolában az idegen nyelven tanított órák számát.

A kéttannyelvűség visszaszorításával kezdi igazatói működését Váradiné Szép Emese, a Kapocs utcai Általános Iskola új igazgatónője. Az intézmény új vezetője egyik első intézkedésével módosítani kívánja az iskola Pedagógiai Programját. A jelenlegi program keretei között az itt tanuló gyermekek B2-es nyelvvizsgát tesznek. Az új cél, hogy ennél lényegesen gyengébb, B1-es nyelvvizsgával hagyják el a gyermekek az intézményt. Ennek okán csökkentik az idegen nyelven oktatott órák számát és összetételét. A szerkesztőségünk birtokába került dokumentumok szerint

A Fidesz kormány által elfogadott stratégia értelmében 2020-tól már a felsőoktatási felvételi feltétele lesz a B2-es nyelvvizsga megléte. Azt nem lesz elég, a diploma megszerzéséig megszerezni

Az önkormányzat hallgat…

Sok szülő felháborodva kereste az az önkormányzatot az ügyben. Felháborodásuk érthető, hisz amikor gyermekük beiratkozásáról döntöttek, akkor még magas óraszámban tanulták majd az angol nyelvet. A szülők most átverve érzik magukat. Hiába keresték Ughy Attila polgármestert, ő nem fogadta őket.

2011-ben Ughy Attila, kerületünk polgármestere akkor még országgyűlési képviselőként megszavazta azokat a jogszabályokat, amelyek eredményeként államosították a közoktatást. Az intézkedés eredményeként 2011 óta évente több tíz milliárd forintot vont ki a kormányzat az oktatás finanszírozásából.

Kunhalmi a Piros iskola előtt nyitotta meg a tanévet. 

Szombat délelőtt kerületünk országgyűlési képviselője a Piroks iskola előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány „neohorthysta, neokeresztény, kőkonzervatív, sok tekintetben ostoba, elavult” oktatáspolitikát folytat, és emiatt tudásválság alakult ki Magyarországon. (Az eseményről a több száz millió forintból fenntartott  önkormányzati média nem számolt be)

A szocialisták választmányi elnöke szerint a pedagógusok és a gyermekek túlterheltek, emiatt is nagy a pedagógushiány, mivel kétezer tanár hiányával kezdik meg a tanévet, mert sok tanár a pályát elhagyva külföldre megy, az elmúlt években több tízezer gyerek esett ki általános iskola végzettség nélkül az rendszerből.  

Elhangzott, hogy folyamatosan nő a funkcionális analfabetizmus, a PISA-teszteken a gyermekek egyre rosszabbul teljesítenek, egyre többen magániskolákba "menekítik ki" a gyermeküket az állami intézményrendszerből.

A Fidesz közleményben reagált: "rendbe tettük az oktatást, pótoltuk a pénzeket"

 

 

Szólj hozzá

iskola átverés attila;ughy attila; Pestlőrinc Pesti Imre