2011. feb 14.

Kerületi kártya a lakosokért és a vállalkozásokért

írta: Lmagazin
Kerületi kártya a lakosokért és a vállalkozásokért

Kerületi lakosoknak kedvezményeket nyújtó kártya bevezetését javasolja a képviselő testületnek Kőrös Péter, a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője. A kerületi politikust többek között arról kérdeztük, hogy mit vár a kezdeményezéstől.

 
Hasonló kezdeményezéseket inkább a piaci szereplőktől, nem pedig politikusoktól hall az ember. Honnan jött az ötlet?
 

 

Budapest számos kerületében, valamint az ország több településén is évek óta sikeresen alkalmaznak hasonló megoldásokat, amelyek az adott település lakosainak biztosítanak különböző kedvezményeket abban az esetben, ha a település határain belül vesznek igénybe bizonyos szolgáltatásokat. 
Konkrétan hogyan működik egy ilyen rendszer és miért jó ez kerületnek?
 
A rendszernek számos előnye van, elsősorban az, hogy a kerületben történő vásárlásra ösztönöz. A kártya kibocsátása egyrészt jelentős anyagi segítséget biztosít a felhasználók számára, másrészt nagyban javítja a kedvezményt biztosító vállalkozások működőképességének fenntartását, a szolgáltatás minőségét, valamint növeli az adott kerületben működő kisvállalkozások forgalmát. Ez közvetve hozzájárul a kerületi munkahelyek megőrzéséhez, valamint újak létrejöttéhez. Fontos tudni, hogy a kerületi vállalkozások növekvő árbevétele növekvő helyi adót eredményez, amelyet az önkormányzat a kerületben élők javára tud fordítani.
 
Szolgáltatói oldalról kik vehetnének részt a rendszer kialakításában?
 
Mivel ez egy teljes mértékben lokálpatrióta kezdeményezés, természetesen csak a kerületben tevékenykedő vállalkozásokra gondoltunk. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a kerületben működő kereskedelmi vállalkozások száma 1374. Ez nem tartalmazza a szolgáltatást végzők számát (pld.: fodrász, kozmetikus, orvosi, egészségügyi ellátások, patikák, szoláriumok, pedikűrösök stb.), valamint az ipari tevékenységet végzők számát, akik  458-an vannak. Összességében kijelenthető, hogy a kerületben közel 1500 olyan kereskedelmi egység működik, amely a szolgáltatás oldaláról bekapcsolható a kártyaelfogadó helyek körébe.
 
Mit vár a kezdeményezéstől?
 

Bízom abban, hogy széleskörű társadalmi támogatást kapunk, és egy valóban sikeres kerületi összefogásnak lehetünk tanúi. A javaslatot megküldtem a legtöbb kerületi civil szervezetnek és számos helyen publikáltam az interneten. Bízom benne, hogy mire márciusra a testület napirendre tűzi a javaslatomat, nagyon sok véleményt hallunk és olvasunk majd, amelyeket bele tudunk építeni a végleges anyagba. Őszintén remélem, hogy a kerület vezetői meglátják, hogy ennek a rendszernek mennyi a konkrét haszna és támogatni fogják az előterjesztést.

A témában benyújtott képviselő testületi előterjesztés az alábbi linken olvasható:

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B4BDhDDm7vIENzY0ZjNhYmQtYWY3Yy00NWRmLTg5MzMtODE3N2U3MThjYjUw&hl=hu

Kérjük szavazzon:

Szólj hozzá

kártya kerület kőrös péter; pestszentlőrinc pestszentimre;