2011. már 16.

Fővárosi lobbiharcok

írta: Lmagazin
Fővárosi lobbiharcok

 

 

Általános megdöbbenés fogadta a hírt, miszerint a főváros fideszes vezetése, konkrétan György István, a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes abban kért támogatást a fővárosiaktól, hogy a frissen kinevezett cégvezetők korábbi bűncselekményre utaló magatartását kezelje elnézően a közvélemény, hisz különbséget kell tenni hiba és bűncselekmény között.
 Az eset előzménye a főpolgármester-helyettes ominózus sajtótájékoztatója, ahol tájékoztatta a nyilvánosságot, miszerint egyes korábbi érdekeltségeiket elvesztő üzleti körök lejárató hadjáratot indítottak a sajtón keresztül Tarlós István főpolgármester közvetlen munkatársai, illetve az általa jelölt cégvezetők ellen. A főpolgármester-helyettes név szerint említette László Györgyöt, a Főtáv korábbi marketing igazgatóját, aki jelenleg a Budapesti Városüzemeltetési Központ vezérigazgatója, és Tölgyesi Balázst, korábban az FKF vezérigazgató-helyettest, aki most a cég vezérigazgatója. Felhívta a figyelmet, hogy tudomása szerint a lejáratások folytatódni fognak, újabb fővárosi cégvezetőket szemeltek ki (Szőke Lászlót, a BGYH, és Pető Györgyöt, a Fővárosi Biztonsági Iroda vezetőjét említette). Egyes információk szerint  a főváros összes projektjét le akarják állítani, és ennek első példaértékű eleme a budai fonódó villamos projekt. 
A figyelmes olvasók rögtön felszisszenhetnek, hisz a HÍR TV Célpont című műsora pont László György korábbi szerződéskötési gyakorlatával foglalkozik, illetve a budai fonódó villamos projektet is a kerület fideszes vezetése akarja leállíttatni. Nem nehéz összerakni a képet, hogy érzékeljük, jelen esetben a jobboldali nehézfiúk feszülnek egymásnak üzleti érdekek mentén, hisz Budapest fővárost korábban nem a jelenlegi kormánykoalíció erői vezették. 
Nem ez az első eset, hogy a jobboldali üzleti és kormányzati körök a sajtót küldik harcba egymás érdekeinek gyengítése céljából, korábban a Matolcsy-Fellegi kormányzati csörte kapcsán volt hangos a sajtó, miszerint a jobboldali sajtótermékek zászlóshajói, a Magyar Nemzet és a Hír Tv egymást túllicitálva ütötte a Matolcsy vezette minisztérium „nem túl szerencsés” kezdeményezéseit.
 Mi újság a kerületben?
 A XVIII. kerületben is számos furcsaságra figyelhettek fel a közéletet figyelemmel kísérők a gazdasági társaságok vezetőinek kinevezése kapcsán. Ughy Attila polgármester nem minden posztra talált megfelelő embert a közel 100 ezer fős kerületben, így a legfontosabb pozíciót betöltő tisztségviselőnek, a Vagyon18. Zrt., majd az összevont holding-szervezet várható elnökének Werner Péter XIII. kerületi lakost, a város üzemeltetését ellátó cég ügyvezetőjének Péntek Tamás isaszegi lakost, a kerületi kulturális - és sportéletet meghatározó cég, a Bókay kft. élére Csempesz Iván etyeki lakost, míg a társaságok kiemelt ellenőrzési funkcióit ellátó felügyelő bizottság elnökének Szlávik László budaörsi lakost nevezte ki.
Szólj hozzá