2011. már 16.

Fűnyíró elv a költségvetésben

írta: Lmagazin
Fűnyíró elv a költségvetésben

  

Márciusi ülésén fogadta el az önkormányzat a kerület 2011. évi költségvetését. Ennek kapcsán kérdeztük Kőrös Pétert, a kerületi MSZP frakció vezetőjét.
 
  
Mi változott a korábbi évekhez képest?
 
A korábbi évek költségvetését minden esetben a jelentős fejlesztések, és beruházások jellemezték. 2011-ben ennek a folyamatnak vége szakad. Idén a XVIII. kerület szinte minden területen lényegesen kevesebbet költ, mint korábban, és gyakorlatilag leállítanak minden fejlesztési programot.
 
Mi ennek az oka?
 
Ennek több oka van. Egyrészt minden önkormányzat, így a miénk is csökkenő bevételekkel kell, hogy tervezze az idei évet. Ennek okai többnyire közismertek. A gazdasági válság hatásait az önkormányzatok sem kerülhetik el a végtelenségig. Idén ennek megfelelően kerületünkben is szükséges volt a kiadások átgondolása. Ugyanakkor a kormányzat több megszavazott intézkedése is több százmillió forintos bevétel kiesést okoz a kerületnek.
 
Mire gondol konkrétan?
 
Az Országgyűlés fideszes többsége Rogán Antal ötödik kerületi polgármester javaslatára megszavazta például azt a törvénymódosító javaslatot, amely változtat az idegenforgalmi adó beszedésének rendjén. Ez a kerületünknek évente mintegy 150 millió forint bevétel kiesést jelent. Ennél nagyobb mértékben, több mint 400 millió forinttal járunk rosszabbul a forrásmegosztás új rendszerével. A helyzet pikantériája, hogy Ughy Attila országgyűlési képviselőként a parlamentben ezeket a javaslatokat megszavazta, polgármesterként pedig az ő felelőssége, hogy megtalálja, hogy hol spórolja meg ezt a több mint fél milliárd forintot. Érzékeltetve az összeg nagyságát, nagyságrendileg ennyit áldoz az önkormányzat évente a városüzemeltetésre.
 
Mely területekre esett a Polgármester választása?
 
Azt kell, hogy mondjuk, idén minden terület vesztes lesz. A kerületi Fidesz fűnyíró elvet alkalmazva alkotta meg a kerület idei költségvetését. Ennek megfelelően jelentős létszámleépítésekkel kell számolni az intézményeknél, felére, illetve harmadára esik vissza a szociális támogatások, valamint a közbiztonságra fordított összegek nagysága. Jelentős mértékben romlani fog az önkormányzat fenntartásában működő intézményekben dolgozók jövedelmi helyzete, de magán a kerületen is meg fog látszani a spórolás, hiszen például a járdák, utak közterületek karbantartására, felújítására, illetve építésére még jelképes összeget sem szán idén a kerület vezetése.
 
Önök hová helyezték volna a hangsúlyt?
 
Azt gondolom, hogy mindenképpen szükséges a kiadások átgondolása. Ez alól egyetlen önkormányzat sem vonhatja ki magát. Felelőtlenség lenne azt állítani, hogy nincs szükség kiadáscsökkentésre. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy a kerület színvonalas intézmény-rendszerében visszafordíthatatlan következményei lesznek az idei évnek. Különösen az oktatási rendszer kapcsán mi az elmúlt években mindig úgy tekintettünk, mint egy befektetésre a jövőbe. Ahogy az ember is az unokáinak ültet diófát, az MSZP frakciót is az vezette, hogy ezek a humánbefektetések jóval később, de kamatostól térülnek meg gyerekeink, unokáink sikeres életvezetésében.
Nem látunk megmagyarázható indokot amögött sem, hogy a KDNP a kerületi Fidesz asszisztálásával gyakorlatilag szétverte a kerületben komoly hagyományokkal rendelkező közfoglalkoztatást.
Végezetül ki kell emelnünk, hogy idén a kerület szinte semmit nem költ a pályázatok előkészítésére. Ezzel pedig megszűnik annak az esélye, hogy a jövőben bármilyen uniós pályázaton sikerrel induljunk. Ez a csökkenő források mellett véleményünk szerint hatalmas felelőtlenség. Összességében elmondhatjuk, hogy a kerületi Fidesz-KDNP által megszavazott költségvetés rövidlátó, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a jövőbeli hatásokat.
Szólj hozzá

hazugság megszorítások átverés ughy pestszentlőrinc pestszentimre pestszentlőrinc pestszentimre;