2011. már 16.

Néhány mondat az antibiotikumokról!

írta: Lmagazin
Néhány mondat az antibiotikumokról!

Télen, amikor a meghűlések, felső légúti megbetegedések gyakoriak, sokszor felmerül a kérdés, szedjek-e antibiotikumot vagy ne? Mi az, amit erről a gyógyszer csoportról tudni illik?
Az első antibiotikumot, a penicillint Sir Alexander Fleming fedezte fel. A brit farmakológus ezért Nobel-díjban részesült. Azota számtalan új antibiotikumot állítottak elő. Ez a gyógyszer csoport a baktériumokra hat, gátolja azok szaporodását, ill. elpusztítja a baktérium törzset, mely a betegséget okozza. Egyes antibiotikumok csak szelektíven, egy baktérium törzsre hatnak, mások széles spektrumúak, több törzs által okozott betegségre hatékonyak.
Néhány fogalmat még ismerni kell, így a baktérium rezisztenciát, amikor a terápiás antibiotikum koncentráció ellenére a baktérium szaporodik. Ez nemritkán az indokolatlan antibiotikum szedés, rosszul megválasztott gyógyszer hatására alakul ki.
A felső légutak télen oly gyakori megbetegedéseit az esetek többségében, majd 90%-ban vírusok okozzák, ezekre az antibiotikumok hatástalanok.
Mikor indokolt mégis az antibiotikum kezelés? Nyilvánvalóan, a bakteriális eredetű fertőzésben, erre utalhat a gennyes nyálkahártya váladék. Nemritka, hogy a primeren vírus eredetű fertőzésben egy idő után bakteriális felülfertőzés alakul ki. Erre utalhat az időben elhúzódó megbetegedés, a tünetek megváltozása.
Az influenza kezelésében is jelentős szerepe van az antibiotikumoknak. Az influenzához gyakran társulnak bakteriális komponensek, ezért a veszélyeztetetteknek, időseknek korán ajánlott az antibiotikum. Az influenza okozta vérzéses tüdőgyulladás korán kialakul, erre az antibiotikum sajnos, nem hatékony.
Összegezve: orvosi tanács, javallat nélkül ne szedjünk antibiotikumokat!
R.J.
Szólj hozzá