2011. ápr 12.

Illegális óriásplakátok!

írta: Lmagazin
Illegális óriásplakátok!

 

Olyan probléma ez, amellyel mindannyian találkozunk, ha kimegyünk az utcára, ha munkába, iskolába, közértbe vagy netán orvoshoz megyünk. Nem a reklámokkal van nekem bajom, hanem a mindent elözönlő, beborító óriásplakátokkal, amelyek különböző méretekben, színekben, formákban lepik el az utcákat, erősen rontva ezzel a városképet. Rendezetlen, harsány, túlságosan inger gazdag lett az azelőtt nyugodt, szép utcafront, ma már nem is tudunk gyönyörködni egy-egy szép városrészben, mert folyton beleütközünk egy ilyen táblába.
Ráadásul, gyaníthatóan sok ezek között az illegálisan kihelyezett tábla. Az 1989-es adatok szerint Magyarországon 529 óriásplakát volt a közterületeken, 2002-ben pedig már több mint 23 ezer, és ezek 45%-a Budapesten található. Sok vállalkozás, cég sajnos, a magánterületeket célozza meg, kihasználva, hogy az eredmény ugyanaz, a plakát naponta ezrek által közterületről látható, mégsem kell a közterület foglalásért fizetni, csak építési engedélyt kérni, de többségében ezzel sem rendelkeznek. Ezek az illegális reklámhordozókat kihelyeztető vállalkozások nemcsak megkárosítják az önkormányzatot bevételkiesést okozva, hanem a becsületes vállalkozókkal szemben jogtalan haszonhoz és tisztességtelen versenyelőnyhöz jutnak. A közelmúltban már annyira sok új tábla jelent meg, hogy kezdeményeztem a kerület vezetésénél ezen állapotok megszüntetését. Az illegális táblákat le kell szereltetni, gazdáikat, a kihelyezésre megbízókat megbírságolni. Az önkormányzat, a főváros és az ország megbecsült bevételkiesését több 100 millió forintra teszem, ami óriási összeg, és gondoljuk csak végig, ebből mennyi mindent lehetne fejleszteni a kerületben, mennyit lehetne iskolákra, óvodákra, bölcsődékre, egészségügyi-szociális, és egyéb intézményekre, parkokra, játszóterekre fordítani. Ezt a pénzt tőlünk, adófizetőktől veszik el az illegális táblakihelyezők!
Éppen ezért már korábban részt vettem a reklámokra vonatkozó önkormányzati rendeletet megalkotásában. Ennek értelmében hirdetmény kizárólag reklámhordozón helyezhető el. Hirdető-berendezés és hirdetmény közterületen történő elhelyezéséhez a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása és a hozzájárulást is tartalmazó szerződés megkötése szükséges. Nem helyezhető el hirdető-berendezés és hirdetmény: közterületi út, járda, gyalogút, kerékpárút szilárd burkolatára festett kivitelben, közparkban, közterületen álló fákon, emlékműveken, művészeti alkotásokon és szobrokon, valamint azok kiegészítő műtárgyain (pl. talapzat, stb.) és 10 m-es körzetében, játszótéri berendezéseken.
Jelenleg a Péterhalmi erdőben szaporodtak meg az engedély nélküli óriásplakátok.
Meddig tarthat még ez a törvénysértés? Mikor szereznek érvényt a jogszabályoknak?
Éppen ezért megkérem Önöket is, tisztelt Lakótársaim, hogy amennyiben környezetükben új táblát, vagy a szabályozásnak nem megfelelő hirdetményt észlelnek, jelezzék, illetve ott és akkor azonnal állítsák le a munkafolyamatot, amennyiben nem tudnak felmutatni az önkormányzattól erre vonatkozó építési engedélyt!
Szólj hozzá

szemét pestszentlőrinc pestszentimre