2011. ápr 20.

Csevely Szegvári Katalinnal

írta: Lmagazin
Csevely Szegvári Katalinnal

A BAL18 klub legutóbbi vendége az ismert televíziós újságíró Szegvéri Katalin volt. A rendezvény elején Dr. Feitl István, a beszélgetés moderátora két elhunyt kiváló pályatársunkról emlékezett meg. Ranschburg Jenőről, aki a klub vendége lett volna, ha nem következik be fájdalmas váratlan halála. Temetését az első búcsúbeszédet Szegvári Katalin mondta úgy is mint TV-s kolléga és úgy is mint anya és nagymama.

A másik megemlékezés Komlós Juciról szólt, akit a kerület díszpolgáraként is tiszteltünk. Ő tagja volt a Hallhatatlanok Társulatának, vagyis azoknak, akiknek láblenyomatra ott van az Operettszínház előtt. Szegvári Katalin volt ennek egyik kezdeményezője. Szomorúan emlékezett Juci nénire és arra, hogy az új kormánynak ez a teljesen politikamentes kezdeményezés sem tetszik, idén már nem lesz folytatása a társulati tagságnak.

A beszélgetés a kultúra állapotáról folytatódott, amelyre sok jót aligha mondhatunk. Súlyos megszorítások okoznak felbecsülhetetlen károkat a kulturális életben. A filmgyártás jó egy éve szinte teljesen leállt, emberek mentek tönkre bele, a színházak tengődnek, az Operaházban áll a botrány, a Trafót most készülnek tönkre tenni. A könyvkiadásban az eredetileg 1 milliárddal induló Márai-program későn és csak 400 millió forinttal indult útjára. Jankovics Marcell a Nemzeti Kulturális Alap új elnökének tavaly év végén még több mint 10 milliárdot ígértek, ez mára a hat milliárd felé tendál. A múzeumok, levéltára elbocsátások előtt állnak, nyitvatartásukat csökkentik. A Nagytétényi Kastélymúzeum például csak szombat és vasárnap tud nyitni, a Nemzeti Múzeum már kedden is zárva tart. A Szépművészeti Múzeum beruházását leállították. Az Iparművészeti Múzeum épülete életveszélyessé vált, a felújításra nincs pénz. Eközben a kulturális kormányzat Andrássy-negyedről álmodozik, az Országos Széchenyi Könyvtárat és a Magyar Nemzeti Galériát el akarja költöztetni a várból tízmilliárdokért, hogy kormányzati hivatalokat telepítsenek oda.
Az egyetemek sem állnak jobban, a felsőoktatási törvény előkészítése itt is megszorító fordulatot vett. A tudományos munka helyzetét a pályázati pénzek kifizetésének befagyasztása rombolja, a baloldali műhelyeket lendületes felszámolása. A fővárosban az art-mozi hálózat szűkülése és a Tűzraktér bezárása jelent csapást a kultúrára. Veszélyben volt a Titanic filmfesztivál és a Sziget fesztivál megrendezése is. Sorolhatóak a bajok tovább. Az év hátralevő részében még elképzelés sem várható arra, hogy mi lesz a kulturális területtel. Egy biztos: 100 millió azért akadt arra, hogy a jobboldali értelmiségiek gyülekezete beköltözhessen a megszépített, felújított belvárosi reprezentatív Vigadóba. A jobboldalt a megszorítás messze nem érinti olyan mértékben, mint a semleges, vagy balorientált létesítményeket.
Szólj hozzá