2011. júl 08.

Új alapokra helyezték a kerületi közbiztonságot - hatalmas az értetlenkedés

írta: Lmagazin
Új alapokra helyezték a kerületi közbiztonságot - hatalmas az értetlenkedés

Lévay István alpolgármester az elmúlt hetekben jelentette be, hogy a Városőrség megszűnésével új alapokra helyezik a kerületi bűnmegelőzést. A Városőrség megszűnéséről már írt blogunk, ez ügyben még várhatóak komoly lakossági akciók, azonban még nem került sor az "egyedülálló, új rendőrségi koncepció" (sic!) értékelésére. Komoly szakmai elemzésre nem is vállalkoznánk megfelelő szakismeret nélkül, azonban állampolgárként lenne pár gondolatunk a bemutatott koncepcióhoz.

A hivatkozott cikkben nyíltan vállalják, hogy a koncepció teljesen egyedülálló, melyet Markó Attila ezredes a BRFK munkatársa is megerősít: "Ez egy egyedülálló rendszer, amelyre tudtommal sehol nincs példa az országban." A tervezet lényege, hogy a vagyon elleni bűncselekményeket úgy akarják megakadályozni, hogy előre meghatározott helyeken, előre meghatározott időpontokban, reggel 6 és 22 óra között személyesen lehet felkeresni a helyszínen posztoló rendőröket. A rendőrök minden órában, 10 percet álldogálnak intézkedésre készen várakoznak egy előre kijelölt helyszínen (sárga négyzet a képen).

 

 

Mielőtt bárki felrikkantana, hogy ez egy égbekiáltó baromság - mi is ezt tettük -, még merengjünk egy kicsit a helyzeten. Tehát úgy akarják megakadályozni a bűncselekményeket, hogy egy posztos járőr időnként megjelenik egy 3*4 m-es területen és várja az állampolgári panaszokat. A bűnözők addig meg dobnak egy kávét. Ennyi erővel kiírhatnák, hogy kedves bűnözők, az alábbi időpontokban lécci-lécci ne bűnözzetek, de itt a számunk, ha megcsúsznátok folyó projektetekkel, akkor küldjetek egy üzit, hova szálljunk ki linkre.

Az ember - hivatalosan zember - azt gondolná, hogy a bűnmegelőzés valami olyasmiről szól, hogy a hatóságok - együttműködésben egyéb társadalmi szervezetekkel - összehangolt tevékenységével, felvilágosító munkájával, látható jelenlétével elrettentő erőt képez, míg ezzel párhuzamosan tudatos felvilágosítómunka folyik az egyén tennivalóiról, lehetőségeiről. Így a bűnözőket elrettentik, a lakosságot tudatos magatartásra ösztökélik. A hatékony bűnmegelőzés óriási társadalmi károkat előz meg azzal, hogy a közösség biztonságban tudja értékeit. Az interneten megtalálható szakirodalom és szakirodalom (jobb klikk, open link) is ráerősít érzéseinkre:

"A bűnmegelőzés stratégiai céljai
1. Az állampolgárok biztonságérzetének erősítése
2. Az életminőséget javító közbiztonság megteremtése
3. Az állampolgárok jogkövető magatartásának erősítése
4. A bűnelkövetési alkalmak és a bűnelkövetés kockázatának csökkentése
5. A bűnmegelőzéssel kapcsolatos ismeretek széles körű elterjesztése
6. A partneri együttműködésre épülő hatékony bűnmegelőzési rendszer megteremtése és
működtetése.
A megelőzés fő irányai
A bűnalkalmak korlátozása. Magában foglalja az ember élete, testi épsége,
egészsége ellen irányuló bűncselekmények okainak és feltételeinek korlátozását, a vagyon és gazdálkodás rendjének a közösségi életterek, tárgyi és természeti környezet védelmét.
• Azok támogatása, akik az őket körülvevő szűkebb és tágabb környezet negatív
hatásainak, ártalmainak kitéve bűnelkövetővé válhatnak. Ide tartoznak, akik személyes
tulajdonságaik, élethelyzetük, környezetük révén fokozottan vannak kitéve annak a
veszélynek, hogy áldozattá, bűncselekmények sértettjeivé válhatnak.
• A bűnismétlés megelőzése érdekében a bűnelkövetők társadalmi integrációját
előmozdító és az újabb bűncselekmény elkövetését megakadályozni hivatott
intézkedések együttesét kell megvalósítani ( szociálpolitika, mentálhigiénés
feladatok)."

Ehhez a blog véleménye szerint szinte semmi köze nincs a Lévayék által bevezetett kiszámítható, alacsony intenzitású rendőri jelenlétnek.

Úgy gondoljuk, hogy korábban az együttműködő hatósági, társadalmi modell (támogatott rendőrség, polgárőrség, városőrség, térfigyelő rendszer, SZEM mozgalom, önkormányzat által működtetett jelzőrendszer) sokkal jobban szolgálta a köz érdekeit, mint az, hogy egy nagyon jelentős forráskivonás után, egy kiszámítható, sehol nem bizonyított, laikusok számára nevetséges modellel rukkoljon elő az Ughy-féle önkormányzat.

Lévay alpolgármester rá is tesz egy lapáttal, idézem: "Meggyőződésünk, hogy ez a rendszer hatékonyabban szolgálja majd a lakosságot, s tovább javulhat a kerületiek biztonságérzete." Igen, meggyőződésre óriási szükség van, ha már az érvek hiányoznak.

Mindazonáltal blogunk lelkes szerkesztői közül senki sem emlékszik Ughy Attila azon választási ígéretére, hogy jelentős forráskivonás, a Városőrség megszüntetése után, egy sehol sem próbált, szakmailag kérdőjeles közbiztonsági programmal kedveskedik kerületünk lakosságának. Biztos, hogy nálunk kell kísérletezni? Erre ki is adott felhatalmazást?

Breaking news: teljesen friss hír, hogy Pestimrén a Damjanich u. és környékén az elmúlt napokban a hajnali órákban több besurranós lopás is történt, nagyon komoly értékeket vittek el a betörők. A rendőrök azt ajánlják, hogy a redőnyt ahol csak lehet tartsák leengedve, mert azokat a házakat kerülik a tolvajok. Pedig várhattak volna reggel 6-ig.

 

Szólj hozzá

fidesz megszorítások átverés közbiztonság lévai lévai istván zoltán ughy lévay pestszentlőrinc pestszentimre attila;ughy attila; hozzánemértés