2011. júl 27.

Ritka, védett fafaj példányai pusztultak ki a Kossuth téren

írta: Lmagazin
Ritka, védett fafaj példányai pusztultak ki a Kossuth téren

Talán többen emlékeznek még olvasóink közül arra a különleges projektre, melyet 2009 év elején indított a Budapest Airport.

A projekt lényege az volt, hogy a 2-es Terminál fejlesztési munkái során 6 db, védett, a terminállal egyidős jegenyetölgyet költöztettek át speciális technológiával a reptér által megbízott alvállalkozók.

A projekt 3 millió ft-ba került, de a fák eszmei értéke indokolta a ráfordítást. A költségek és az utógondozás fedezetét a BA biztosította.

A művelet során Németországban honos, speciális technológiával emelték ki a fákat a földből földlabdástól úgy, hogy gyökérzetük minimális mértékben roncsolódjon, majd a Kossuth téren ültették el őket.

A fák épségben maradtak - és annak ellenére, hogy megviselte őket az átültetéssel járó terhelés - 2010-ben is kihajtottak. Mindezek ellenére természetes volt, hogy különös odafigyelést igényel az utógondozás.

Sajnos 2011-ben valószínűleg nem kapták meg az odafigyelést a növények - bejegyzéseinkben már számos alkalommal beszámoltunk a Városüzemeltető Kht.-ban tapasztalható elfogadhatatlan jelenségekről - így mára szemmel láthatóan kipusztultak.

Szerkesztőségünk véleménye szerint nagyon ideje lenne, hogy végre a szakértelem diktáljon és ne a politikai akarnokság. Egyszerűen túl nagy árat fizet a kerület a politikai kinevezettek dilettantizmusáért. Ha annyira fontos, hogy állást biztosítsanak a sleppnek, akkor keressenek nekik egy elhalt folyosót az önkormányzatban, de legyen végre egy cselekvőképes menedzsment a cégek élén. Szeretnénk megismételni, hogy maga az áttelepítés került 3 M forintba, az eszmei kár lényegesen magasabb. A kerületnek az utógondozásban kellett volna jeleskednie. Így sikerült...

Szólj hozzá

airport bud hanyagság ughy pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség városüzemeltető attila;ughy attila; péntek tamás hozzánemértés