2011. sze 26.

Rendőr áll a járdán

írta: Lmagazin
Rendőr áll a járdán

Üdítő látványban volt részünk ma Kispestről hazajövet. Az Üllői út mentén, a Lakatos-lakótelep szomszédságában álló Piros iskolához vezető zebránál rendőrök teljesítettek szolgálatot. Ugyanúgy segítették a gyalogátkelőhelyen áthaladó gyerekeket mint korábban a Városőrség munkatársai. Ez idáig derék dolog. Látványosan demonstrálták a rendőri jelenlétet, a környező 30 méteres körben például eszünkbe se jutott volna bűncselekményt csinálni, sőt, ha nem lett volna, akkor azonnal bekötöttük volna magunkon a biztonsági övet.

Aztán a gonoszabbik énünk győzedelmeskedett, és elkövettünk egy gondolatbűnt. Normális, hogy a drágán, különleges közfeladatokra kiképzett rendőrjárőr, akinek fenntartása óriási költségeket von maga után, olyan feladatot lát el, mint egy felsős tagozatos diák az amerikai játékfilmekben? Vagy büntetésül rakták oda, mint Mel Gibsont, mert a szolgálati szabályzatot elolvasta?

Biztos, hogy a rend és közbiztonság látszatát így kell elérni? Véleményünk szerint szerencsésebb, ha intézkedni képes emberekre bízunk olyan részfeladatokat, mint az utcai posztolás, ami növeli a biztonságérzetet; és a rendőrségre azokat a feladatokat bízzuk, ami valódi szaktudást, felkészültséget igényel. Ez költségtakarékos, hatékony és növeli a rendőrség presztízsét.

Az új kerületi közbiztonsági modell valóban egyedi, talán unortodoxnak is nevezhetnénk. Sikere nem lehet kétséges! Azt sem tartjuk kizártnak, ha már jövő héten megírja a Pravda kerületi pártlap Városkép, hogy 800%-kal csökkent az egykulcsos bűnözés.

Addig is, amíg a kedves olvasó elmélázik a leírtakon, figyelmébe ajánljuk az Aurora punkzenekar örök klasszikus "slágerét", a "Rendőr áll a járdán"-t, melynek aktualitását mi nem mernénk elvitatni.

 

Szólj hozzá

rendőrség propaganda közbiztonság városkép városőrség hozzánemértés