2011. okt 18.

Új csúcson az államadósság. Új csúcson a kerület adóssága.

írta: Lmagazin
Új csúcson az államadósság. Új csúcson a kerület adóssága.

Szeptember végén 20625 milliárd forint volt Magyarország nettó államadóssága. Ezzel párhuzamosan szeptemberben az önkormányzat Fidesz-KDNP-s vezetése 500 millió forinttal növelte az önkormányzat hitelét.

Az  MNYP vagyon egy részének (1345 milliárd Ft) júniusi bevonása óta eltelt 3 hónap alatt a kormány 2000 (két ezer) milliárd (!) forinttal növelte a központi költségvetés nettó adósságát. 3 millió ember 12 évnyi megtakarítása vált ezzel semmivé és ért az államadósság új csúcsra, írja a ténytár.hu. A cikk beszámol arról, hogy 2011-ben a kormány elvett 2700 milliárd forintnyi nyugdíjvagyont és 360 milliárd forintnyi át nem utalt járulékot, mindeközben még 1500 milliárd forinttal növelte is az államadósságot. 

Hasonló folyamatok zajlanak le szűkebb hazánkban, Pestszentlőrincen és Pestszentimrén is. Az önkormányzat vezetése minden fórumon arról beszél, hogy a korábbi vezetés által ráhagyott adósság mekkora terhet jelent. Ezzel párhuzamosan szinte minden önkormányzati kiadvány arról harsog, hogy szakítva a korábbi évek gyakorlatával az új vezetés milyen költséghatékony megoldásokat alkalmaz itt és ott. Ezen állítólagos hatékonyság ellenére döntött úgy szeptemberi képviselő testületi ülésén az önkormányzat Fidesz-KDNP-s többsége, hogy 500 millió forinttal növeli a kerület adósságát. A helyzet kissé paradox, de ez a kerület vezetésének számos döntéséről elmondható. 

Az 500 milliós hitel növekedést várhatóan a közeljövőben újabb adósság követi, ugyanis a vezetés szerint kiválóan gazdálkodó önkormányzati vállalat fél éves eredménye több száz millió forintos hiányt mutat, amelyet valakinek előbb utóbb ki kell fizetnie. A városházi hírek szerint emiatt már lázasan dolgozik Lévai Zoltán alpolgármester és feljelentő csapata. Feladatuk, hogy újabb "botrány gyanús" ügyekkel tereljék el a figyelmet arról, hogy szépen, csöndben csődbe viszik a kerületet. 

Szólj hozzá

fidesz hazugság átverés lévai istván zoltán hozzánemértés