2011. okt 21.

Nemzeti jelképeink meggyalázása, avagy az elcsúfított lobogók

írta: Lmagazin
Nemzeti jelképeink meggyalázása, avagy az elcsúfított lobogók

Alig akartunk hinni a szemünknek, amikor megláttuk, hogy az október 23-ai nemzeti ünnepünk alkalmából milyen "díszbe" öltöztette a kerületet a városvezetés. A három éve bevezetett impozáns zászlózás helyett, úgy döntöttek, hogy négyzet alakú nemzeti színű, illetve európai unió zászlajára emlékeztető "zászlókat" helyeznek ki.

Talán nem közismert, ám teljesen nyilvánvaló, hogy a nemzeti színű zászló kihelyezésének vannak szabályai. Nemzeti jelképeinkről tv. rendelkezik, a középületek fellobogózásáról, így a nemzeti zászló használatáról pedig kormányrendelet. A Kormányrendelet mellékletében fel vannak tüntetve azok a méretek, melyekben a zászlók legyárthatók, és ezekben a méretekben helyezhetők el középületeken. A zászlók és lobogók méretaránya 1:2-höz, méretezésére jellemző a 100cm*200 cm.

Ehelyett a kerületben négyzet alakú, - még kimondani is bántó - abnormális "zászlókat" helyeztek ki, annak ellenére, hogy rendelkeztek a jogszabályokban előírt, tetszetős zászlókkal, és az ezek felhelyezéséhez szükséges technikával.

Botrányos, hogy sem a hivatal törvényes működéséért felelős Pilcsák aljegyző, sem a jogot végzett Lévai doktor nem jelezte, hogy a Városgazda Zrt. megint bakot lőtt. Rejtélyes, hogy Péntek Tamás divízióvezető milyen inspirációk alapján hoz ilyen formabontó döntéseket, ha pedig nem ő, akkor ki a felelőse a történteknek? Talán Tóth Tibor József divízióvezető, korábbi alkotmányjogász? Ughy Attila polgármester esetében nem feltételezzük, hogy látta már a zászlózást, csak két napja van kint.

Ordító szükség lenne pár tapasztalt szakemberre, aki alkalmas a településüzemeltetési feladatok szabályos és hatékony végrehajtására, mert így előbb-utóbb közröhejszámba fog menni a kerület.

Politikai tekintetben pedig teljesen visszatetsző, hogy hazafiságukra és magyarságtudatukra oly büszke emberek, hogyan asszisztálhatnak egy ennyire kényes, és visszatetszést keltő ügyhöz.

ui.: kíváncsian várjuk az számonkérésről újabb jutalmazásról  szóló híreket. Amennyiben középületekkel kapcsolatban került volna sor ily módon a zászlók kihelyezésére, akkor a következő passzusoknak megfelelően kellene eljárni, a 132/2000. (VII. 14.) a középületek fellobogózásának egyes kérdéseiről szóló kormányrendelet szerint:

"6/A. § (1) Aki
a) a Magyar Köztársaság zászlójának (a továbbiakban zászló), illetve lobogójának (a továbbiakban: lobogó) kitűzésre (felvonására) vonatkozó külön jogszabályban előírt kötelezettségét nem teljesíti,
b) a zászló (lobogó), illetve a zászlórúd és a lobogó felvonására szolgáló árbóc külön jogszabályban meghatározott méretére és más jellemzőire, tisztítására, cseréjére, valamint a gondozására (karbantartására) irányadó előírásokat megszegi százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a jegyző hatáskörébe tartozik."


Szólj hozzá

zászló lévai istván zoltán alkalmatlanság pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség városüzemeltető attila;ughy attila; péntek tamás hozzánemértés tóth tibor józsef pilcsák csaba városgazda zrt