2011. okt 26.

Lakosonként 120 ezer forintos adót vethet ki 2012-ben az önkormányzat.

írta: Lmagazin
Lakosonként 120 ezer forintos adót vethet ki 2012-ben az önkormányzat.

Óriási teher lenne az új ingatlanadó. Jövőre a forgalmi érték három százalékára emelkedhet a települések által kivetett ingatlanadó, amely átlagosan 120 ezer forintot jelentene minden kerületi lakosnak.

Az elmúlt napok talán legtöbb embert foglalkoztató híre, amely szerint jelentős mértékben változna az önkormányzatok által, az ingatlanokra kivetett adó mértéke, amennyiben a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a 2012-es adócsomagban lefektetett szabályokat.
Az ingatlanok önkormányzati adóztatására ma is van példa, annak mértékét a települések háromféleképpen határozhatják meg. A leggyakoribb a tételes, négyzetméter alapú ingatlanadó de az önkormányzatok dönthetnek úgy, hogy nem a négyzetméterszám alapján, hanem az úgynevezett korrigált forgalmi érték alapján számítják ki az adót. Egy harmadik verziója is van az adó kivetésének, itt az adó alapja az ingatlan számított értéke.

Kerületünk eddig nem élt a lakóingatlanok megadóztatásával (jelenleg csak a be nem épített telkek, valamint a nagyobb melléképületekre vetnek ki adót).

A hamarosan végszavazásra kerülő változás azonban jelentős, hiszen elképesztően magasra emeli az adóztathatóság felső határát. Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy ez egy Havanna lakótelepi lakás esetében akár évi 240 ezer forintot is elérhet.

Idő közben pontosabb számítások is megjelentek, amelyek alapján könnyebb megbecsülni, hogy milyen terhet róna a kerületiekre az új adónem.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Az ábra a budapesti ingatlanok árának eloszlását mutatja)

Budapest XVIII. kerületében az hivatalos statisztikák szerint  az ingatlanok átlagos négyzetméter ára 180.000 forint. A példa kedvéért tekintsünk minden lakást átlagosan 50 négyzetméteresnek. A statisztikák szerint Pestszentlőrincen és Pestszentimrén megközelítőleg 44 ezer ingatlan található, és tudjuk, hogy 100.000 lakos él a kerületben.

Így a számítás az alábbi:

180.000 X 50 = 9.000.000 (ez egy átlagos kerületi ingatlan ára)
9.000.000 X 44.000 = 396 milliárd forint. (ez a teljes kerületi lakás állomány értéke)
396 milliárd X 0,03 = 11 milliárd 880 millió forint (ez a teljes ingatlan állományra kivetendő éves adó)
11 milliárd 880 millió / 100.000 = 118.800 forint (ez az egy lakosra vetítendő adó mértéke)

A törvénytervezetben több hiba is található, amelyhez hat fideszes képviselő (jellemzően polgármesterek) nyújtott be módosító indítványt. Nem meglepő módon kerületünk polgármestere Ughy Attila, aki egyben országgyűlési képviselő nincs a módosító indítvány aláírói között.

Mint emlékezetes Ughy Attila korábban több olyan jogszabályt is megszavazott az Országgyűlésben, amelyek eredményeként 2011-ben több, mint fél milliárd forinttal csökkent a kerület bevétele. Ezt a hiányt kellett egy fél milliárd forintos hitellel ellensúlyoznia polgármesterként a képviselő-testület szeptemberi ülésén.

Amennyiben a törvényt jelenlegi formájában fogadja el az Országgyűlés, úgy jövőre fejenként 120 ezer forintos adóra is számíthatunk.

 

Szólj hozzá

hazugság adósság havanna lakótelep attila;ughy attila; ingatlanadó;