2012. jan 09.

Mi folyik a Kapocs utcai erdőben? Mit csinálnak a felelősök?

írta: Lmagazin
Mi folyik a Kapocs utcai erdőben? Mit csinálnak a felelősök?

A Kapocs utcai erdő környezete elképesztő mértékben lepusztult az utóbbi időszakban. Már korábbi bejegyzéseinkben is írtunk az elkeserítő állapotokról, de a jelen tapasztalatai egészen ijesztőek.

Az erdő tulajdonilag két részre oszlik, a murvás keresztút és a Kapocs utcai rész az önkormányzat felügyelete alatt van, míg a murvás ösvénytől a Gyálig tartó, nagyobbik szakasz a Pilisi erdőgazdaság felügyelete alatt áll. A közelmúltig az önkormányzati sávot is a pilisiek kezelték, de mára a helyzet kaotikussá vált. Ezen a területegységen helyezkednek el azok a "rekreációs funkciójú létesítmények", mint a kutyakiképzőnek helyet biztosító focipálya, vagy az erdei játszótérnek helyt adó tisztás.

 

A közelmúltban az Erdőgazdaság kezelése alatt álló részen erdészeti fakitermelés kezdődött, azonban ennek megítélése a lakosság körében nagyon visszás. Egyrészt az erdő területéhez képest aránytalanul nagy blokkokban végeznek fiatalítást, másrészt a fiatalítást jelentős számban teljesen egészséges, feldolgozóipari szempontból nagy értékű állományon végzik, míg az értéktelen, csenevész darabokkal nem foglalkoznak. Az erdő lassan teljesen elveszti rekreációs, szabadidős funkcióját. Mind a kutyát sétáltatók, mind a kocogók érthetetlenül szemlélik a változást, amint a szemük előtt irtják az erdőt. A rossz nyelvek úgy mondják, a Pilisi Erdőgazdaság egyszerűen csak meg akarja előzni az illegális vágásokat, ugyanis rendkívüli módon megszaporodtak a falopások. Információink szerint a Mezőőri szolgálat rendszeresen megjelenik, azonban elrettentő hatásuk roppant csekély. A Lévai-féle közbiztonsági modell újabb látványos kudarca a rongálások és szemetelések megszaporodása.

Más okok miatt az önkormányzati fenntartású területen sem különb a helyzet. Jelen területen a mai napig vannak félig kifordult fák, de ennél sokkal nagyobb baj a szemetelés és a rongálás. A Városőrök "likvidálásával" immár teljesen védtelennek tűnik a terület, a játszóteret ismét szétverték, és iszonyatos mennyiségű szemetet, sittet hordtak az erdőbe. Ki kell mondani, hogy az erdő olyan, mint egy disznóól! Sajnos mindig jellemző volt a szemetelés, de az elmúlt esztendő minőségi változást hozott, mégpedig negatív irányba.

Reméljük, hogy Csabafi Róbert, a körzet egyéni képviselője végre komolyan veszi az általa vállalt feladatot, és fellép az erdő lepusztulása érdekében. Ez lenne az új Lévai-féle erdőgazdálkodási modell? Vagy majd valami titokzatos összeesküvésre fogják, amely a komcsik, a haldokló nyugat, a bloggerek és a maják között jött létre? Komcsi-maja paktum?

Szólj hozzá

fidesz átverés lévai istván zoltán alkalmatlanság lévay pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség hozzánemértés csabafi