2012. feb 09.

Valóban jó irány?

írta: Lmagazin
Valóban jó irány?

Az önkormányzat lapjában nemrégen megjelent egy tudósítás, amely büszkén hirdette; a tapasztalatok azt igazolják, " jól döntött az önkormányzat, amikor változtatott a  lakáspolitika átalakításán, csökkentek a kinnlevőségek, a bérlők befizetik kinnlevőségeiket." A hír kapcsán szerkesztőségünk utána járt, hogy a kormányzati propagandával szemben mi a valóság az önkormányzati lakásgazdálkodás területén.
 
A 33%-os lakbéremelés hatásaként a bevételek növekedése még reális is lehet, bár pontos számokat nem ismerünk, s abban sem lehetünk biztosak, hogy a 2011. évi nehéz gazdasági helyzet, nem okozott-e nagyobb adósságot a családok és az önkormányzat számára.
 
Az előző városvezetés már 2008-ban kidolgozta az Otthon Megtartó Programját, melynek végrehajtása érdekében megalkotta a hátralékok felszámolására vonatkozó rendeletét. Ennek egyik célja az önkormányzati kinnlévőségek csökkentése volt. A gyakorlat azonban azóta valóban  változott. Az új gyakorlat ma már nem az otthon megtartására irányul, megteremtve ezzel a nyugodt és biztonságos élet feltételeit a nehéz anyagi helyzetben lévő családok számára, hanem a bírósági keresetek tömeges gyártását és a hátralékos családok utcára helyezését célozza meg. Sajnos ma már lehet találkozni a kerületünkben olyan családokkal, akik a kilakoltatás fenyegetettsége miatt, megélhetésüket is veszélybe sodorva, vagy rokonaiktól kölcsön kérve kifizették hátralékaikat, és ezt követően mégis érvényesítették velük szemben a bírói végzést, és a család az utcára került.
 
Az Önkormányzati hátralékok csökkenése - már ha csökkent - nem jelent valódi megtakarítást, mert az Önkormányzat már nagyon hosszú ideje nem adja bérbe megüresedett lakásait, így azok üresen tartásának költségei jelentős veszteségeket okoznak számára. Még a pályázaton meghirdetett 7 szociális bérlakás bérbeadása - amely valóban nyújtott volna némi reményt a rászorulóknak - már több mint 3 hónapja húzódik,s az elbírálás még sehol sem tart.
 
A cikkből megtudhattuk azt is, hogy a lakáscsoport átalakul, ezentúl 4 jogász kezeli a kerület lakásvagyonát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy  szakképzett és tapasztalt lakásgazdálkodók helyett - őket ugyanis kirúgták - a kerületbe jellemzően vidékről érkezett, a kerületet és a témát nem ismerő munkatársak kezébe került. Reméljük idővel majd ők is elsajátítják azokat a szükséges szakmai kompetenciákat, amelyek alkalmazása útján az Önkormányzat ismét képes lesz ellátni lakásügyi alapfeladatait, többek közt, hogy segítse az önerőből megoldani nem tudó családok lakáshoz jutását, addig azonban nagy árat kell fizetnie a kerületnek ezért az irányváltásért, mindnyájunk pénzéből.
 
Szerkesztőségünk folyamatosan figyelemmel kíséri  az Önkormányzat lakáspolitikai eseményeit, és időről-időre tudósítjuk olvasóinkat a választott új irány eredményeiről és árnyoldalairól egyaránt.
Szólj hozzá

fidesz hazugság átverés felelőtlenség alkalmatlanság nemtörődömség hozzánemértés