2012. már 28.

Falhoz állítják a nemzetiségi önkormányzatokat

írta: Lmagazin
Falhoz állítják a nemzetiségi önkormányzatokat

Nyílt levél

Pestszentlőrinc-Pestszentimre nemzetiségi elnökeinek
 
részére
 
Tisztelt Elnök Asszony!
Tisztelt Elnök Úr!
 
Sajnálattal és értetlenséggel szemléljük azt a bánásmódot, amelyben Pestszentlőrinc és Pestszentimre jelenlegi hatalma a helyi Nemzetiségi önkormányzatokat részesíti. Már a mostani rendszer hivatalba lépésekor feltűnt, hogy a helyi közösségi élet szerves részének tekintett nemzetiségi kultúra méltóbb elismerésére nem neveztek ki nemzetiségi tanácsnokot, ezt követően 2011-ben pedig az erősebb igazságát érvényesítve minden más önkormányzati ágazat elvonását messze meghaladva elvették a működési támogatásuk közel egyharmadát!
 
A legutóbbi képviselő-testületi ülésen Ughy Attila polgármester jóváhagyása mellett minden eddiginél továbbmentek úgy, hogy egy helyszínen papírra vetett módosító indítvány keretében 14 millió forinttal csökkentették a Nemzetiségi Önkormányzatok támogatását, egy olyan kiegészítés mellett, amely szerint egy meg nem nevezett későbbi időpontban a kisebbségi kultúra ápolására lehet majd ebből az összegből pályázni.
 
A mind a tíz kerületi közösséget működésképtelenség határára kárhoztató javaslatról előzetesen senkit nem tájékoztattak és nem hívták össze az ilyen esetekben kötelező és elvárható egyeztetési fórumokat sem. A Nemzetiségi önkormányzatok működésében iránymutató törvényi előírás szerint a nemzetiségi önkormányzatok működési feltételeit úgy kell biztosítani 2012. évben, hogy az őket megillető általános működési támogatást a 2011 december 30-án hatályos szabályok szerint kell folyósítani. Ebből az értelmezésből kiindulva az is megtörténhet, hogy a képviselők döntése törvénybe ütközik.
 
Az Önökkel szemben szisztematikusan tanúsított lekezelő magatartásnak könnyen része lehet, hogy a megszorítási célokon túlmenően a képviselők azért döntöttek egy összevont pályázati alap létrehozásáról, amelyben majd ők bírálják el mely közösségek kulturális programjai méltók támogatásra és melyeké nem, hogy könnyen szembe lehessen fordítani egymással az ugyanarra a forrásokra pályázó nemzetiségeket, miközben a helyi hatalom kedve szerint jutalmazhatja majd a hozzá lojálisakat és pénzelvonással büntetheti a korábban gyakran kritikus hangnemben megszólaló nemzetiségi közösségeket.
 
Tisztelt Elnök Úr!
 
Kérem továbbítsa a töretlen nagyra becsülésünket az Ön által vezetett Nemzetiség tagjainak, amennyiben közéleti kiállásunkkal támogatni tudjuk az Önök elismert tevékenységét számíthatnak a partnerségünkre és barátságunkra.
 
Budapest, 2012. március 28.
 
Üdvözlettel,
 
 
Kőrös Péter                                                                                 Szaniszló Sándor
MSzP frakcióvezető                                                                     fővárosi képviselő
Szólj hozzá

nemzetiseg onkormanyzat kisebbseg fidesz ughy attila atveres hozzanemertes pestszentlorinc pestszent