2012. ápr 27.

Megélhetésük határára kerültek a XVIII. kerületi vállalkozások

írta: Lmagazin
Megélhetésük határára kerültek a XVIII. kerületi vállalkozások

Bár a szervezők mindent megtettek a hangulat kulturált mederben tartása érdekében, egymást érték a helyi vállalkozások ellehetetlenülését szóvá tevő felszólalások a pestszentlőrinci kereskedelmi és iparkamara április 26.-i vállalkozói klubján.


A minden eddiginél szókimondóbb felszólalások legtöbbje a tartalékukat már felélt cégek nyomasztó kilátásai körül forogtak, amelyet tetézett a fideszes kerületvezetés közelmúltban meghozott döntése az építmény és telekadó drasztikus megemeléséről.
Az sem derítette jobb kedvre a jelenlévőket, hogy nyilvánvaló vesztésre áll a kamarai vezetés régi, ám jogos törekvése is, hogy az önkormányzati megrendelésekből a lehető legnagyobb arányban kerületi, az adójukat itt fizető vállalkozások részesüljenek. A kerületi megbízások elnyerésével korábban is elégedetlenek voltak a cégek, de a korábbi évek során kialakult egy egyeztetési gyakorlat, amely alapján a legjobb években négyszáz millió forintot is elérte a helyi társaságok által végzett munkák összértéke.
Mivel az önkormányzat vezetése nem tartotta fontosnak, hogy képviselője jelen legyen a kamara rendezvényén nem volt, aki érdemben válaszolhatott  arra a kérdésekre, hogy van-e szándék az eltúlzott építmény és telekadó korrigálására, illetve komolyan veszik a vállalkozások kérését a közösségi megrendelések nagyobb hányadának átengedésére.
A négyévenként esedékes kamarai tisztújítást május 25-én tartják, ennek kapcsán az önkormányzat vezetői kampány üzemmódba váltottak, megüzenve az eddigi elnöknek, hogy túlzott szókimondása miatt a továbbiakban nem számítanak rá és egy eddiginél sokkal lojálisabb vállalkozói érdekképviselet felállítását követelik.
A választás ettől függetlenül a kerületi vállalkozók kezében van, akik a szavazatuk leadásakor minden bizonnyal mérlegelni fogják, hogy a közösség érdekeit egy rámenősebb, vagy egy simulékony testület szolgálja jobban.
Videók az eseményről:

Szólj hozzá