2012. máj 07.

Köszöntjük a kerületi érettségizőket!

írta: Lmagazin
Köszöntjük a kerületi érettségizőket!

Országosan idén 110 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba. Ez jobbról nézve gyakorlatilag csak 22%-os csökkenés (magyarul: világraszóló siker), balról nézve - sunyi módon a csökkenés abszolút számát és az idei jelentkezők hányadosát véve - majd 30%-os csökkenés, ergo Rózsikának mennie kell. Szerintünk a KDNP Don Quijote lovagjának nem ezért kellene mennie, de jelen esetben ez mindegy is.

Ellenben, jó visszagondolni arra, hogy az oktatás színvonalának folyamatos növelése milyen mélyen beleívódott a kerületi kulturális közegbe, és városszerte, valamint a dél-pesti régióban is milyen elismerés övezte a kerületi oktatás minőségét, programjainkat, eredményeinket. Közmegegyezés övezett gyakorlatilag minden fejlesztési programot, legyen szó infrastruktúráról, vagy oktatási módszerről. És most az a közösség, aki ennyit áldozott a fiatalok magas szintű képzésére - közösségi szinten vállalva még az ezzel járó hiteleket is - tanácstalanul áll, hogy akkor most ez itt hogy? 

A lényeg, hogy reményeink szerint a kerületi családok közül sokkal kevesebbeknek kellett felülbírálnia gyermeke továbbképzésére vonatkozó terveit az országos átlagnál. Az valódi tragédia lenne, hogy jóképességű gyerekek elől egyszerűen el lenne zárva a felsőoktatás, pusztán azért mert szülei nem bírják finanszírozni tanulmányait, vagy nem akarnak végletesen eladósodni. Azért röhej, hogy ez a kormány harcol az adósrabszolgaság ellen, aki röghözkötéssel, meg eladósodással járó brutális tandíjakkal kedveskedik a fiataloknak. Gyakorlatilag mára nem csak a zsákfalukban megy az uzsorázás, hanem a Fidesz ezt államhatalmi szintre emelte. "Ha tanulni akarsz, és nincs rá pénzed, akkor egy olyan üzleti megoldásunk van, amiből a büdös életbe nem mászol ki. Ez a tandíjhitel."

Mindenesetre az elkövetkező napokra egy kárpátmedencényi "beles sártengert" (magyarul: világraszóló sikert!) kívánunk a kerületi érettségizőknek. Gyerekek! A többi már gyerekjáték!

 

 

Szólj hozzá