2012. máj 30.

Felülírt szükségletek

írta: Lmagazin
Felülírt szükségletek

Április 26.-án úgy döntött a Képviselő Testület  többségét alkotó FIDESZ-KDNP frakciója, hogy Csomó Tamás által meghatározott módon átalakítja a kerületi szociális intézményhálózatot. A jelenleg egységesen működő idősellátást négy intézmény, illetve az előterjesztés szerint szolgálat fogja ellátni úgy, hogy közben egységes szakmai színvonalat ígérnek.

Az előterjesztés vitájában, Csomó Tamás előterjesztő több esetben ragadtatta magát olyan kijelentésekre, hogy ő ezt vagy azt határozta meg, ami önmagában azért is döbbenetes, mert az alpolgármester figyelmen kívül hagyta a szociális törvény és az ellátást igénybe vevők szükségleteit. Csomó Tamás nyíltan a nappali ellátási forma erősítését tűzte ki célul, annak ellenére, hogy az idős, sok esetben magatehetetlen, vagy mozgásában korlátozott ellátottak igénye a házi segítségnyújtás iránt nő folyamatosan. A nappali, klubtagsághoz kötött ellátási forma erősítésének nem igazán szakmai érvei vannak, hanem egyszerűen csak egy kis játék a normatív (központi) támogatással. Továbbá figyelmen kívül maradt az a tény is, hogy a klubtagság létszáma is engedélyhez kötött, vagyis azt sem növelhetik kényük, kedvük szerint. A testület elé beterjesztett anyagban fontos szempontként szerepelt a költséghatékony működés, amire azonban a Testületi ülésen, már nem akart Csomó Tamás emlékezni, végül is az ő ötlete volt az egész. 2010.-hez viszonyítva 2011.-ben közel 100 milliót spórolt meg az Egyesített Szociális Központ a kerületi költségvetésnek, ami úgy tűnik nem volt elég, igaz ezt is úgy, hogy a dolgozók túlóráit nem fizették ki. A magasabb színvonal elérését pedig a diplomás dolgozók létszámának megduplázásától várják, amivel alpolgármester véleménye szerint a helyettesítési problémák is megoldódnak, vagyis a középfokú végzettséggel rendelkező gondozónőt egy diplomás (lehet teológus vagy hitoktató is) fogja helyettesíteni és magasabb színvonalon fogja az ellátásra szorulót lefürdetni vagy pelenkázni, persze magasabb bérezésért.

Az előterjesztés alapját egyébként egy nevesincs betéti társaság (kinek képviselői sem a szakmai bizottságon, sem a testületen nem jelentek meg) az önkormányzat megrendelésére készített tanulmánya adta, amelyből csak annyi derült ki, hogy a tanulmány készítője még a szociális törvényt sem ismeri. Érdemi párbeszéd nem történt a dolgozókkal csak egy értekezletre futotta a rövid időből, ahol Csomó Tamás hiányolta a dolgozók empátia készségét és jelezte, hogy biztosan csak egy vezető helye biztosított a jövőben az pedig a vele szoros (munka)kapcsolatban lévő Bálint Ramóna jelenlegi intézményvezető asszony. Csomó Tamás nyugodt szívvel állt elő ezzel az átalakítási javaslattal hiszen, mint kispesti lakos soha sem lesz szenvedő alanya egy ilyen szakmaiatlan szociális ellátásnak.  

A képviselő testület jegyzőkönyve az alábbi linken érhető el:

http://www.bp18.hu/docs/varosnaplo/212/JK0426.pdf

Szólj hozzá

fidesz csomó tamás felelőtlenség hozzánemértés