2012. jún 06.

Korrupciógyanú a fideszes elnök előterjesztésében?

írta: Lmagazin
Korrupciógyanú a fideszes elnök előterjesztésében?

 

A közéletet fürkészők percig sem lepődnek meg a Fidesz minden eddigin túlmutató korrupciós ügyein (pedig a hagyományok sem mindennapiak), de az újdonságok közt mindig akad csemegézni való. Most egy olyan javaslat került a kerületi önkormányzat elé, amihez képest a kakaóbiztos számítógépek tényleg óvodás csínytevésnek bizonyulnak.

Talán mindenki számára világos, hogy a jelenlegi rezsim óriási fantáziát lát a látványsportok megerősítésében, úgy gondolják - mint gondolták az ötvenes években is - hogy a ragyogó sporteredmények tartást, büszkeséget adnak az embereknek, és ez igazolhatja a populista kormányok "mi mindenkinél különbek vagyunk, nekünk saját utunk van" politikáját. Ennek okán a Fidesz nem átallott akkor sem költségvetési pénzekről lemondani, vagy stadionépítési tervekbe fogni, ha az ország egy szociális katasztrófa előtt áll. Még ezen se lenne semmi csodálkozni való a "luisvuittonos rogánantalok", "lézerblokkolós lázárjánosok", "hétállásos ughyattilák", vagy "amozgáskorlátozotthelynekemszemélyiparkolós lévaizoltánok" világában.

Az már igen, hogy még ezt is sikerül megfejelniük, mert ezeket - az államháztartást illető - pénzeket rendre olyan sportegyesületekhez áramoltatják, ami kívül esik az államháztartási ellenőrzésen, amelyekre nem vonatkoznak a közpénzekre vonatkozó szigorú elszámolási és célszerűségi szabályok. Egy ilyen mintaszerű projektcsírának lehetünk most szemtanúi a kerületben is.

Történt ugyanis, hogy a sporthoz különös rajongást mutató Lévai István Zoltán egy rendhagyó előterjesztést terjesztett a képviselő testület elé. Talán szót nem érdemes vesztegetni olyan apróságokra, minthogy az anyag az ülés előtt pár órával lett kiküldve, ilyen forradalmi időkben ilyen apróságokkal már tényleg pimaszság foglalkozni.

Ellenben az előterjesztés első pillantásra még szemre tetszetős is lehetne. Az államháztartásba be nem fizetett társasági adóból az MLSZ labdarúgó pályákat kíván építeni országszerte. A kerületben ennek kapcsán két pálya épülne; egy nagy, műfüves (!!!) pálya a Thököly út mellé, és egy kisméretű, műfüves az imrei Táncsics utcai sporttelepre, ahol Lévai is rúgja a bőrt. (minden szentnek...)

Az MLSZ azzal a feltétellel írta ki a pályázatot, hogy a beruházás 70%-át ő állja (ugye az áht-be be nem folyt társasági adókból), míg 30%-ot az önkormányzatnak kell állnia. Ezért cserébe az MLSZ részesül a pályák üzemeltetésének minden hasznából, azonban a pályák használati jogai 15 év után visszakerülnek az önkormányzathoz. Milyen kiváló minőségűek lesznek ezek a műfüves pályák 15 év után, ugye? (a kiváló minőségű műfüves pályákra adott garancia általában 6 év maximum)

És volt még egy figyelemreméltó passzus: "Az MLSZ az új pályák építését az általa kiválasztott vállalkozások végzik el..." (2. oldal alja; sic!) (lassan tényleg megállapíthatjuk, hogy ez az egész közbeszerzési cécó az átkos 8 év sajátja volt, a NER-ben nincs erre szükség, mert itt minden győztes ajánlat eleve csak a legjobb lehetett, és ha rendelkezésre áll a legjobb, akkor minek a többivel bohóckodni). A kisebbik pályára vonatkozó árajánlat: bruttó 28.100.000 ft (ami tartalmazza a palánkot és a világítást is).

Ezek után jöttek az "idegen köröket képviselő" ellenzéki megszólalások, mikor is Kőrös Péter az MSzP frakcióvezetője az asztalra tett két, a szocialista városvezetés idejéből származó megvalósult árajánlatot, 20*40 méteres műfüves pályák építésére (az egyik a Darus iskoláé volt, a másik a Vajk utcai iskoláé). Az egyik bruttó 15 millióról, a másik 18 millió 900 ezer forintról szólt. (a pályázatok nem tartalmaztak palánkot és világítást, de pl. a 18 milliós nagyobb volt és kosárlabda palánkokat is tartalmazott)

Ennyi.

 

Szólj hozzá