2012. jún 18.

Tomory Lajosra emlékezve

írta: Lmagazin
Tomory Lajosra emlékezve

Emlékezés egy kiváló pedagógusra!

Szemeretelepiek Baráti Köre 2012. május 14-én megemlékezett  a 100 éve született Tomory Lajosról az iskola igazgatóról, a helytörténeti régiségek gyűjtőjéről,  a Vöröskereszt aktivistájáról.

Tomory Lajos az észak-magyarországi Gömör vármegye (ma Szlovákia) egyik magyarlakta falucskájában Harmacon látta meg a napvilágot 1912.március.31-én.

Baráti Kör  kiadvánnyal készült erre az  ünnepre, s meghívta  Pozsonyban élő lányát Tomory Violát és Sebők Valériát Rimaszombatból, hogy együtt ünnepelhessenek velük. Tomory Lajos  neve és személyisége összeforrt városával  és az évek során nagy tisztelettel övezett „Lajos bácsi” lett. Városunk polgárai közül Ő az egyetlen aki két ízben is megkapta a „ Pro Urbe Pestszentlőrinc– Pestszentimre kitüntető „ címet.                                                               A szerk.

Így emlékezett a Szemeretelepiek Baráti Köre Tomory Lajosra a múzeum alapítóra.

A Városkép  2012. május.10. (XXI.évfolyam 8.szám) 16. oldalán portré jelent meg Tomory Lajosról.   Az írás végén szürke alapon olvasható a következő.:

„ A LOKÁLPATRIÓTÁRA EMLÉKEZNEK. – Tomory Lajos pedagógus, helytörténés születésének 100. évfordulója alkalmából május 14-én 16 órakor a Szetehlo Gábor Evangélikus Általános Iskola épületében megemlékezést tart a Szemeretelepiek Baráti Köre.”. Ha az írás szerzője cikke megjelenése előtt vette volna a fáradtságot és megkeres bennünket talán szóban elmondhattuk volna  -ami meghívónkból is kiolvasható volt melyet az újság szerkesztőjének is megküldtünk- hogy mi nem csak megemlékeztünk Tomory Lajosról, hanem egy kétnapos rendezvénysorozatban emlékeztünk  a pedagógusra, a helytörténész  múzeum alapítóra. Elmondottuk volna, hogy  Tomory Lajosra emlékezve egy kiadványt is megjelentettünk.  S tette ezt egy olyan civil szervezet amelyik immár 22 év óta tevékenykedik Szemeretelepen.

 Május 13-án egy szűk körben tartott beszélgetésre került sor  barátainkkal akik részt vettek a kiadvány megjelentetésében írásaikkal, visszaemlékezéseikkel,  alkotásukkal emelték a kiadvány nívóját. Ezen már jelen volt Tomory Lajos lánya, a Pozsonyban élő Tomory Viola, és Rimaszombatból Sebők Valéria.. Megtisztelte ezt a találkozást jelenlétével Kucsák László alpolgármester úr is, aki dicséretesnek tartotta az emlékező sorozatot, nagyra értékelte és hasznosnak tartotta a Tomory  kiadványt. Alpolgármester úrnak átadtuk a kiadványt ismertető recenziót, kérve támogató segítségét, hogy az a Városképben teljes terjedelemben az  megjelenjen. Hasznos volt a találkozó, hiszen a megjelentek közül többen elmondották emlékeiket Lajos bácsiról, munkájáról ténykedéséről. Tomory Violának ez volt az első lehetősége, hogy  Édesapjának  itteni tevékenységéről átfogó képet kapjon. Hasznos és jó hangulatú beszélgetés volt.

Május 14-én  a Múzeumsarok kiállítótermében Heilauf Zsuzsanna  gyűjteményvezető  mutatta meg a helytörténet kincseit, kalauzolt a Tomory emlékszobába , folytatta az előzőnap délutánján elkezdett tájékoztatóját a helytörténeti múzeum céljáról, feladatairól.

Ezt követően Járainé dr.Bődi Györgyi igazgatóasszony kedves invitálásának tettünk eleget és ellátogattunk a Vörösmarty Gimnáziumba. Körvonalazódik egy kapcsolatteremtési lehetőség a Rimaszombatban működő Tompa Mihály Református Gimnázium között. Ennek a tanulója volt 1923-27 között Tomory Lajos is.

A következő helyszín a temető volt,  ahol Kiss László tiszteletes úr rövid megemlékezést tartott és a jelenlévők főhajtással emlékeztek Tomory Lajosra. A sírra elhelyezte csokrát lánya Tomory Viola, a szülőföld csokrát Sebők Valéria, a Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemények koszorúját Heilauf Zsuzsanna,  a Baráti Kör virágait  Ivády Pál.

A 16 órakor kezdődő ünnepi megemlékező összejövetelen  körünkben köszönthettük dr.Lévai István Zoltán alpolgármester urat.  Megnyitó beszédében  Ivády Pál elnök kiemelte Tomory Lajos szerepét, munkájának úttörő jellegét. Beszélt a kiadvány előkészítéséről, a szülőföldről kapott anyagokról, kapcsolat teremtésről. Arról a határtalan segítségről melyet kaptunk a megemlékezők közreműködésével dr.TéglásTivadartól, Buczkó Imrétől, Kovács Sándor szerkesztőtől, Heilauf Zsuzsanna segítő támogató ténykedéséről.   Lévai István alpolgármester úr gratulált a kezdeményezéshez, azt fontosnak és követendőnek jelölte meg .

Az ünnepség színvonalát emelte a Vörösmarty Gimnázium énekkarának előadása. Elhangzott két Tompa Mihály vers is.

A Baráti Körben hagyomány születésnaposok köszöntése.  Ez esztendőben azokat köszöntjük az adott hónapban  akiknek a születési évének utolsó száma 2 vagy 7 Így köszöntöttük Dvorszky Jánosnét  90.születésnapján.  Mivel vendégeink születési évének utolsó száma 7 így Őket tiszteletbeli tagjaink sorába felvettük és kis ajándékkal leptük meg.

Ezután került sor felkért előadóink rövid előadására. 

dr.Téglás Tivadar megemlékezett Tomory Lajosról mint kollégáról, szerzőtársról, a múzeumalapítóról. 

Járainé dr.Bődi Györgyi mint tanítványa  emlékezett a tanárról az igazgatóról, a mentorról aki első lépéseit segítette a pedagógusi pályán. Heilauf Zsuzsanna az alapított helytörténeti múzeumról, az örökségről a tennivalókról beszélt.  Felidézte emlékét Kerék Katalin a tanáráról, a természet járóról aki megkedveltette vele a túrázást, amit még ma is mint túravezető aktívan mivel.

Sebők Valéria a szülőföld üzenetét a még ma is élő rimasimonyi volt tanítványok emlékezéseiket  tolmácsolta. Tomory Viola a gyermekkori emlékekről,  az elszakadásról és  annak hatásáról beszélt. Az egyéni fájdalom ellenére azonban csak a szépre emlékezett. Megköszönte, hogy őrizzük Édesapja emlékét.

Bejelentették, hogy Baráti Körünk a Tomory kiadvány egy- egy példányát  levél kíséretében eljuttatta a kerület általános – és középiskoláinak igazgatóinak

Ennyi mindent takar az a néhány sor mely megjelent a Városképben.

Baráti Körünk a továbbiakban is megy azon az úton amit alakulásakor megjelölt. A Városképtől meg azt igenis elvárjuk, hogy népszerűsítse a civil szervezeteket mert érték teremtő, összekötő kapocs a lakosság és az önkormányzat között.

Tudósított és véleményét írásba foglalta:  Varga István a Baráti Kör egyik alapító tagja,  tiszteletbeli örökös elnöke.

Szólj hozzá