2012. jún 28.

Tyúkketrecnyi helyen a bölcsődések?

írta: Lmagazin
Tyúkketrecnyi helyen a bölcsődések?

Nem érti Lázár János, mi a bölcsődei dolgozók problémája, amiért javaslatára a csoportlétszámot további tíz százalékkal kell emelni. Szerinte ez jó lesz az intézményeknek, mert több pénzt kapnak normatívaként, és több szülőnek segítenek azzal, hogy fölveszik a gyereküket.

Lázár érveivel több probléma is van - mondta lapunknak Szűcs Viktória. A bölcsődei szakszervezet elnöke kijelentette, a jövő évi költségvetés tervezete nem utal több állami támogatásra, így csak a zsúfoltság biztos.

A bölcsődék már eddig is túlzsúfoltan működtek, de valahogy elviselhető körülmények voltak a 40 négyzetméteres szobákban. Ezt, az akkor ellenzékben lévő Fidesz még erőteljesen kifogásolta. Most viszont, Lázár János javaslata alapján a meglévő 35 ezer 450 férőhelyre 38 ezer 995 gyermeket lehetne felvenni. Így a kicsik 14-en, a nagyobbak akár 16-an-an is lehetnek a szobában.

Szűcs Viktória szerint minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Lázár János javaslata alapján viszont 3 négyzetméternyi terület sem jutna egy gyereknek, pedig a csoportszobában az asztalok, a székek, polcok, baba-és szerelősarkok is foglalják a helyet, beszoktatási időben pedig "14-en 14-féleképpen sírnak".

Megjegyezte azt is, a gondozónők bérét 2008 óta nem emelték, és a szakszervezet hiába tárgyalt a jövő évi lehetőségekről, kiderült, 2013-ban sem lesz több a nettó 70-77 ezer forint. Pedig a gondozónők megterhelő fizikai munkát is végeznek, a szinte folyamatos guggolás mellett a pelenkázás miatt naponta összesen több száz kilót emelnek. A legnagyobb problémát mégis az jelenti, hogy a sérült gyerekek ellátásához jövőre egyetlen forintot sem adna a kormány.

Pestszentlőrincen is jelentős férőhelyhiánnyal küzd az önkormányzat, Erzsébet-Bélatelepen hetven fiatal család nem tudta bölcsődei ellátásba adni a gyermekét, mert a fideszes vezetés spórolásra hivatkozva a megynyert állami támogatásról is lemondva elvetette a Csipet Csoda bölcsőde megépítését.

Szólj hozzá

fidesz átverés bölcsőde ughy dömötör erzsébet bélatelep