2012. júl 28.

"Kékcédulás", csalásokkal tarkított választás elé nézünk

írta: Lmagazin
"Kékcédulás", csalásokkal tarkított választás elé nézünk

Teljesen saját képére formálja a választási rendszert a Fidesz, amely már csak egyes elemeiben fogja tartalmazni a nyugat-európai parlamentáris demokráciákra jellemző vonásokat. A feliratkozásnak nevezett előzetes regisztráció bevezetésével kizárnák azokat a - jelenleg bizonytalan - választópolgárokat a parlamenti szavazásból, akik a voksolás előtti hetekben vagy napokban döntenének a pártok között.
Ez éppúgy Orbánék hatalmát betonozza be, mint például az egyfordulós választás vagy a győztes kompenzálása. A külhoni magyarok levélben is szavazhatnak majd.

Reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni - mondta csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ülésén.

Ám a Fidesz választási rendszerről szóló legújabb elképzeléseit csak tegnap ismertették. Ez pedig tovább erősíti azt a gyanút, hogy hazánkban egy "félázsiai" típusú berendezkedés épül, amely egyre távolabb kerül a nyugati parlamentáris demokráciáktól.

Ezt a célt szolgálta már az új választójogi törvény, amelyet tavaly decemberben fogadtak el, és szintén a Fidesz győzelmi esélyeit hivatott javítani például a választókerületek átrajzolásával, a rövidebb kampányidőszakkal vagy épp az egyfordulós rendszerrel. A tervezett eljárási törvényben az előzetes regisztráció arról szólna, hogy három hónappal az országgyűlési választások előtt minden állampolgárnak, aki részt akar venni a voksoláson, írásban jeleznie kellene szándékát. A választói névjegyzéket eddig a népesség-nyilvántartás adatai alapján állították össze, így a voksolásra minden, 18. évét betöltött, állandó magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgár jogosult volt.

A kormányfő más módon is vonzóvá tenné a voksolást a határon túli magyarok számára: ésszerű megoldásnak nevezte a levélben történő szavazás általánossá tételét. Tehát miközben a személyes, hivatali megjelenést megkövetelő feliratkozással "aktivitást" várnak el a Magyarországon élő választópolgároktól, addig a kettős állampolgársággal rendelkező, külföldön élő szavazók csak regisztrálni kell, voksukat postán is feladhatják.

Ez a megoldás ráadásul magában rejti a választási csalások lehetőségét is, hiszen nem lesz lehetőség a szavazási folyamat ellenőrzésére.

Szólj hozzá