2012. júl 30.

Kudarc lett az elszámoltatás

írta: Lmagazin
Kudarc lett az elszámoltatás

A nyári szüneti előtti utolsó kormányülésen felmentették posztjáról Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost. A 2010 novemberében Orbán Viktor miniszterelnök által kinevezett politikus személyes vállalása ellenére sem tudta Gyurcsány Ferenc fejét a megbízójának átnyújtani, ez a fő oka annak, hogy elfogyott vele szemben a bizalom. Bár a bukott kormánybiztos beszámolója szerint az elmúlt másfél évben 1434 bejelentés érkezett az előző kormányzati ciklushoz köthető "visszás, vitatható ügyekben", ezek alapján azonban mindössze 107 esetben készült a nyilvánosság számára részben vagy egészben elérhető vizsgálati jelentés vagy feljelentés.

A legfontosabb "célpontnak" kikiáltott Gyurcsány Ferenc ellen július 20.-án a Központi Nyomozó Főügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást, azaz nem emeltek vádat ellene. Gyurcsányt hivatali visszaéléssel gyanusították meg, az ügyészség korábbi gyanúja szerint 2008-ban kormányfőként "túllépte hatás­körét", amikor egy sukorói beruházással kapcsolatban befektetőkkel tárgyalt személyesen és a projekt támogatása részéről "utasítás jellegét mutatta".

A Fővárosi Törvényszék ráadásul egyik ítéletében nyilvános bocsánatkérésre és 1 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte Budai Gyulát, mert a Bábolna-ügyben minden alapot nélkülözve nyilvánosan azt állította, hogy 365 millió forint közpénz, vagy annak egy része Tátrai Miklós vagy hozzá köthető személyek magánszámláin kötött ki.

Könnyen lehet, hogy a jövőben nagy szüksége lenne Budainak a most elveszített csaknem egymilliós havi appanázsra, mert számos becsületsértési perrel kell szembesülnie, ahol borítékolható az újabb milliós kártérítések megítélése.

A 2010-es őszi önkormányzati választásokat követően a helyi Fidesz Pestszentlőrincen is nagy lendülettel vetette bele magát az előző vezetés elszámoltatásába. Közel két év elteltével, kéttucatnyi ügyben tettek feljelentést, ám azok időközben teljesen elakadtak. A kerületi "Budai Gyula", azaz Lévai István alpolgármester a közelmúltban tehetetlenül tárta szét a kezét, amikor párttársai szemére vetették a közpénzen finanszírozott elszámoltatás kudarcát.

Lévai, aki a közelmúltban a szocialisták meghurcolása helyett egy mozgássérült parkolóban elkövetett csúnya közlekedési vétséggel hívta fel magára a figyelmet számos megbizatással rendelkezik, így marad feladata akkor is, ha ősszel megszüntetik az általa életre hívott kerületi elszámoltatási munkacsoportot.

Szólj hozzá

fidesz átverés 18 budai elszámoltatás lévai istván zoltán xviii