2012. aug 21.

A szelektívgyűjtő megoldás, vagy bosszúság forrása?

írta: Lmagazin
A szelektívgyűjtő megoldás, vagy bosszúság forrása?

Lőrinc center.JPGLakossági igények alapján, a korábbi években a kerület számos pontján helyeztek el szelektív hulladékgyűjtő edényzetet, de az utóbbi időben megszaporodtak azok a lakossági vélemények, miszerint a gyűjtőedényzettel együtt járó kellemetlenségek meghaladják ezek hozadékát.

Szinte minden második szelektív hulladékgyűjtő környéke szemetes, elhanyagolt, Pestszentimrén már a hajléktalanok is tanyát vertek mellette. Jellemző, hogy sok esetben nem is a befogadóképesség alacsony szintje miatt lesz szemetes a környezet, hanem mert sokan ide hordják háztartási szemetüket, illetve a lakásokból kikerülő sittet is.

lőrinc center2.JPGA helyzet az utóbbi években jelentősen romlott, és az sem tesz jót a szelektív hulladékgyűjtők ügyének, hogy sok guberáló a kinyerhető fémhulladékok miatt egyenesen felborogatja az edényeket, mert így könnyebben hozzáférnek a fémpalackokhoz. Gyakorlatilag fémhulladékból már lassan gyűjtőjáratot sem érdemes üzemeltetni, mert a guberálók mindent begyűjtenek, ahogy sok helyen a kartonpapírt is.

Sok kerület és maga az illetékes Főkefe is igyekszik elejét venni a gyűjtők környezetének "elszlömösödésének", így térfigyelőkamerákkal és fémráccsal előzik meg a guberálásokat és illegális szemétlerakásokat. Kerületünkben ezügyben egyelőre még nem történtek érzékelhető lépések, sőt maga az önkormányzat vezetése ásta meg ennek az ügynek a sírját a Városőrség szélnek eresztésével, akik a korábbiakban képesek voltak hatékonyan megelőzni a szemetelést.

fotó(42).JPGFurcsa pikantériája az ügynek, hogy sem Ughy Attila nem tesz semmit az ügyben, aki a Főváros városképvédelmi tanácsnoka, sem Lévai alpolgármester, akinek Pestimrén sokan a fejére olvashatják a Vasút utca méltatlan állapotát.

Summa summarum, mihamarabb tenni kellene az ügyben, hogy az emberek szelektív hulladékgyűjtésbe vetett bizalma ne vesszen oda. Ennek azonnali megoldása lehet a gyűjtőpontok felülvizsgálata, a megfelelő kompromisszumok meghozatala a pontok részleges felszámolása/áthelyezése kapcsán, a gyűjtőedényzet rögzítése, a környezet rendszeres ellenőrzése, a gyűjtőjáratok gyakoribbá tétele.

hajléktalanok_1.JPGEz a minimális feladatlista, amit a kérdésben haladéktalanul tenni kell, mert a mostani helyzet közbotrány, amihez a hozzánemértés és nemtörődömség vezetett. Képeink részben saját készítésűek, részben a facebook-ról származnak. A fényképek készítésének helyei, sorrendben: Lőrinc Center, Lőrinc Center, Üllői út (önkormányzat mellett!!!), Vasút utca; de még számos helyszínen készülhettek volna.

Szólj hozzá

fidesz hazugság polgármester pestszentlőrinc hulladékgyűjtés lévai istván zoltán pestszentimre alkalmatlanság pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség attila;ughy attila; hozzánemértés lévai istván