2012. aug 27.

Csődbe mehet egy díszpanelház a Havannán

írta: Lmagazin
Csődbe mehet egy díszpanelház a Havannán

havanna30-.jpgEgyre nagyobb bajba kerül a bevállalt panelfelújítás után a Csontváry u. 30-38. szám alatti panelház a Havanna lakótelepen. A felújításra hitelt vett fel a társasház abban bízva, hogy a megtakarításból fedezni tudja a részleteket, de a törlesztés mellett már a közös költség kifizetése is nehézségekbe ütközik. A lakók az önkormányzati közös képviselő tehetetlenségét emlegetik, az önkormányzat szerint a tulajdonosok sokszor inkább gonoszságból, mintsem őszinte aggodalomból támadnak.

„Én az alábbi lakások egyikében élek és mondhatni a helyzetünk lassan kezd kilátástalan lenni – írta lapunknak az egyik lakó. – A TH18 a közös képviselet, amely az önkormányzat alvállalata, véleményem szerint mindent elkövet, hogy a házat csődbe tegye. Próbáltunk rendkívüli közgyűlést összehívni, amit semmibe vesznek, hiába a törvény, tudomást sem vesznek róla. Próbáltuk őket leváltani, de egész egyszerűen úgy viselkednek, mint akikre a társasházi törvények nem érvényesek. A ház még nincs befejezve, a vállalkozót, akinek teljes körű szerződése van a házra, le akarják cserélni egy másikra, aki pedig erdélyi vállalkozó, és ugye a jelenlegi kormányzat állítólag őket támogatja. Nem hívták le az állami támogatást és lassan a határidő is lejár, hogy megtegyék. Hibák sorozatát halmozzák. A 2011-es évi elszámolás még nem készült el, mert igazán elkészíteni sem tudják, mert mindenkit kirúgtak, akik a ház ügyeit intézték, ráadásul úgy, hogy egy ekkora beruházásnál el sem számoltatták."

Tízéves megtérülés?
A három nagy Havanna lakótelepi társasház hőszigetelése, és az egyik ház fűtéskorszerűsítése 2009 végén kezdődött. A beruházás 1 037 lakást és 2 600 lakót érintett. A munka közel 600 millió forintos költségének 75 százalékát támogatja az EU. A lakók összesen 176 millió 360 ezer 700 forintos önrésszel járultak hozzá a korszerűsítéshez. Az akkori számítások szerint tíz év alatt térülne meg a lakók költsége.

Megkerestük a XVIII. kerületi önkormányzatot, ahol a TH18 Kft.-t azzal védték, hogy a cég ügyel a törvényes működésre a társasház esetében. Eszerint így történt mostanában is, amikor a tulajdonosok kisebbsége által összegyűjtött aláírások kapcsán nem tartottak eddig közgyűlést, mert az aláírásgyűjtő íven szereplő kérés nem felelt meg a törvényi követelményeknek. Két ilyen eset is történt az elmúlt időszakban. Idén már volt egy közgyűlés, 2012. január 19-én, amelyen néhányan a TH18 Kft. leváltását szorgalmazták volna, azonban a megjelent tulajdonosok több mint kétharmada nem így döntött. Tehát nemhogy leváltottak a TH18 Kft.-t, hanem megerősítettek közös képviseleti feladatukban, amiről jegyzőkönyvek is készültek, írta az önkormányzat sajtóirodája.

Az önkormányzat azt állítja, hogy az erdélyi vállalkozót a TH18 Kft. nem cserélte le, még annak ellenére sem, hogy a munkáját valóban nem fejezte be határidőre. Ugyanis csak a vállalkozó munkájának befejezése után lehet lehívni az állami támogatást, ezért a TH18 Kft. a szerződés teljesítésére próbálja rászorítani a vállalkozót. A pályázati pénzt csak abban az esetben lehet lehívni, amennyiben a pályázatban szereplő vállalást maradéktalanul teljesítette a ház, és azt a pályázatot elbíráló hatóság is jónak ítéli meg. Ez még nem történt meg, de a kft. folyamatosan kapcsolatban van az érintett hatósággal annak érdekében, hogy a pályázatban kiírt feltételeket tudja teljesíteni a ház.

A 2011. évről szóló beszámolót a TH18 Kft. ugyan elkészítette, amelyet azonban nem tárgyalt érdemben a közgyűlés. A tulajdonosok maguk közül választottak levezető elnököt, aki a kialakult káosz helyzetet nem tudta kezelni a közgyűlésen, így sajnos egyetlen érdemi döntés sem született, írja a sajtóiroda.

A társasház mindennapos ügyeit most olyan tapasztalt kolléga vette át, aki korábban a Csontváry u. 30-38. társasház ügyeivel is foglalkozott, és több éve a TH18 Kft. munkatársa, villantotta fel lapunknak a reménysugarat a kerületi sajtóosztály. Nem elbocsátás történt. Azért kellett átvenni az ügyeket, mert a napokban sajnos önszántából kilépett kolléga éppen az ilyen és ehhez hasonló tulajdonosok sokszor sokkal inkább gonosz, sem mint őszinte aggodalmából fakadó megkerülései és támadásai miatt nem tudott érdemben dolgozni, lebbentette fel végül fátylat az önkormányzat az általa vélelmezett csúnya igazságról.

forrás/foto: index.hu

A XVIII. kerületi önkormányzat sajtóirodája  félretájékoztatta az indexet. Hogy mi történt a  botrányos közgyűlésen valójában, arról itt olvashat.

Szólj hozzá

botrány átverés pestszentlőrinc alkalmatlanság havanna lakótelep hozzánemértés elughyzás