2012. aug 28.

Újabb 300 kerületi munkahely szűnik meg

írta: Lmagazin
Újabb 300 kerületi munkahely szűnik meg

Csoportos létszámleépítés keretében 800 munkavállalójától válik meg a Dunaferr, amely december 1-vel bezárja az 1949-ben alapított, nagy múltú Lőrinci Hengerművet is, ami 300 pestszentlőrinci munkahely megszünését jelenti. 

Az értesülések szerint a csoportos létszámleépítés tervezetét két héttel ezelőtt kapták meg véleményezésre a Dunaferrnél működő szakszervezetek és üzemi tanácsok. Ennek keretében a dunaújvárosi társaság - a tulajdonosi elvárásoknak történő megfelelés érdekében - bizonyos szolgáltatások és tevékenységek kiszervezését tervezi. Így a cég kiszervezi a tolmács és fordító szolgáltatást, a létesítményi tűzoltóság és biztonsági diszpécserszolgálatot, a kisteherautók és a hozzájuk tartozó gépkocsivezetőket, valamint a PR-tevékenységet.


Pestszentlőrinc szocialista fővárosi képviselője, Szaniszló Sándor hivatalos megkeresésben kérte Ughy Attila, XVIII. kerületi polgármestert, hogy járjon közben a megélhetésüket hamarosan elveszítő családok érdekében. Az ellenzéki képviselő szerint a helyi önkormányzat, mint a régió legnagyobb munkaadója sokat tehetne a gyárkapun kívülre került munkavállalók elhelyezése ügyében. Egy önkormányzati segélyalap létrehozásával pedig még időben gondoskodni lehet az átmeneti időben munkát nem találók támogatására.

A Lőrinci Hengermű nagy múltra tekint vissza: 1949-ben alapították és 1950-ben kezdte meg termelését önálló gyárként, ezzel a dunaújvárosi ISD Dunaferr "legöregebb" egysége. 1963-ban olvadt be az akkor Dunai Vasműnek nevezett társaságba, szervezetileg az egyik gyáregységévé vált. A pestszentlőrinci vállalat 1990-től működött önálló kft-ként, induló tőkéje 380 millió forint volt. A kft 2007. június 30-i hatállyal olvadt be a DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt.-be.

A csoportos létszámleépítés összlétszáma a Dunaferrnél 800 embert érint a szakszervezetnek megküldött tájékoztatás szerint. A fennmaradó 460 fős elbocsátás (a 84 fő kiszervezése és a Lőrinci Hengermű 256 fős leépítése után) a vasmű szellemi állományú munkavállalóját érintheti, akikről mát tavaly megszületett a létszám-optimalizációt célzó döntés.

Borbély Zoltán, az ISD Dunaferr Zrt. vasasszakszakszervezeti és üzemi tanácsi elnöke elmondta, hogy nemtetszésüknek adtak hangot véleményükben, és számos kérdést fogalmaztak meg a kiszervezésekkel kapcsolatban. Ezek a kérdések az üzemi tanácsok hétfői ülésén elő is kerültek, ám a válaszokat nem találták kielégítőnek, ezért a tárgyalások folytatódnak. Az eseményen részt vett Evgeny Tankhilevic vezérigazgató és Serhiy Klyuchkin humánerőforrás vezérigazgató-helyettes, valamint Csík Józsefné személyzeti igazgató.

 

Szólj hozzá

leépítés pestszentlőrinc 18. ughy attila xviii szaniszló sándor lőrinci hengermű