2012. sze 17.

Hova tűnt Damon Hill?

írta: Lmagazin
Hova tűnt Damon Hill?

Ma szeptember 17-e van. 168 éve született Puskás Tivadar mérnök, Európa első telefonközpontjának megalkotója. 1892-ben szabadalmaztatta legfontosabb találmányát, a telefonhírmondót, amely a mai rádió elődjének számít. Érdekesség, hogy Edison szerint a telefon tesztelésénél a magyar szakember használta elsőként a „hallom” szóból származó „halló” szót, amely attól kezdve az egész világon elterjedt.

225 éves az Egyesült Államok alkotmánya, az ország jogrendjének legfőbb jogforrása. Ez a dokumentum a történelem legrégebbi alkotmánya, amely még ma is hatályban van.

1935-ben látta meg a napvilágot Ken Kesey amerikai író. Főleg a Száll a kakukk fészkére című műve kapcsán jegyeztük meg a nevét. A regény akkoriban szexuális tartalma miatt nagy vihart kavart. 1975-ben Oscar-díjas film is készült belőle Miloš Forman rendezésében.

Ma ünnepli 75. születésnapját Dr. Kamuti Jenő világbajnok tőrvívó.  1977-ben megkapta az UNESCO Fair Play-díját. Idén pedig beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe.

Maradunk a sportnál: ma lenne 68 éves Bicskei Bertalan labdarúgó, edző. A magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya tavaly hunyt el, súlyos betegség következtében.

Egy kis nosztalgiázás: 1963-ban indult el a Malév első Európán kívüli járata Kairóba, athéni közbülső leszállással Il–18-as típusú gépekkel. Azóta sajnos sehova sem utazhatunk Malévval: hazánk nemzeti légitársasága 66 év működés után csődbe ment. Most felszámolás alatt áll.

1983-ban történt, hogy Amerikában megválasztották az első fekete bőrű szépségkirálynőt. A korona Vanessa L. Williams színésznő, énekesnő fejére került. Nem sokáig örülhetett a dicsőségnek, mert aktképek miatt a címét visszavették. Mostanság a Lila Akác közben forgolódik. Ő játssza Renee-t a Született Feleségek című sorozatban.

Végezetül: ma 52 éves Damon Hill brit Formula–1-es versenyző, világbajnok. A versenyzéstől már jó ideje visszavonult, így jogosan tesszük fel mi is Palik László sportriporter legendává vált kérdését:

Szólj hozzá