2012. sze 18.

Nyugodj békében Jimi Hendrix!

írta: Lmagazin
Nyugodj békében Jimi Hendrix!

42 éve ezen a napon halt meg Jimi Hendrix, a legendás amerikai gitáros, dalszerző, énekes. Mindössze 27 éves volt. A hivatalos verzió alapján fulladásos roham végzett vele, de sokan azt állítják, hogy öngyilkos lett, míg mások szerint meggyilkolták.

Még egy tisztázatlan haláleset jut erre a napra: 1973-ban gyanús balesetben hunyt el Vályi Péter vegyészmérnök, miniszterelnök-helyettes.

A szomorú aktualitásokon túl sok szülinaposunk is van! 1905-ben látta meg a napvilágot Greta Garbo svéd színésznő. Eredeti neve Greta Louisa Gustafsson. Amikor befutott sztár lett, a Garbo művésznevet vette fel, és egy magas nyakú pulóverfélére is átruházta. Szívesen viselte ezt a ruhadarabot, mert előnyösen kiemelte arcának szépségét. Az "isteni" jelzőt ragasztották rá, mert megközelíthetetlen és titokzatos volt. 36 éves korában hagyott fel a filmezéssel. Barátnőjével élt elvonultan a világtól. Főbb szerepei: Anna Karenina, Walewska grófnő, Ninocska.

1916-ban született a leghíresebb Bánk Bán, pontosabban Simándy József operaénekes. A megszólítás nem véletlen, hiszen alakja egyet jelentett Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának címszerepével. Sokunknak az ő hangján csendült fel először a „Hazám, hazám” című ária az iskolai énekórákon.

És még mindig születésnap: szintén szeptember 18-án jött világra Pataki Ferenc olimpiai bajnok tornász. Neki köszönhető egyebek között, hogy az 1940-es években rohamos fejlődésnek indult hazánkban a talajtorna. Az elsők között épített be a gyakorlatokba akrobatikus ugrássort. Az 1948-as londoni olimpián aranyérmet nyert gyakorlatával és lóugrásban.

90 éve vették fel Magyarországot a Népszövetségbe.

1981 óta ez a dátum a Rokkantak Világnapja.

Végül mindössze 2 éve hagyott itt bennünket Vígh Tamás szobrász, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész. Ismertebb alkotásai: a Visegrádi Életfa, az 1956-ban agyonlőtt I. Tóth Zoltán történész előtt tisztelgő szobra a Magyar Tudományos Akadémia előtt, és a gyermekmentő Sztehlo Gábor evangélikus lelkésznek emléket állító Deák téri emlékműve. 

Szólj hozzá