2012. sze 19.

Boldog születésnapot Jeremy Irons-nak, aki szinte hazajár Budapestre!

írta: Lmagazin
Boldog születésnapot Jeremy Irons-nak, aki szinte hazajár Budapestre!

Ma szeptember 19-e van. Kezdjük rögtön egy jeles évfordulóval. 210 éve született Kossuth Lajos államférfi, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke és Magyarország kormányzó-elnöke. A 19. század egyik legnagyobb alakja, a magyar szabadságharc szellemi vezére. Számos dolgot Kossuthról neveztek el: tereket, utcákat, hidakat, iskolákat, cigarettát, állami rádióadót, és nem utolsósorban a Kossuth-díjat. Éppen 60 évvel ezelőtt, születésének 150. évfordulója alkalmából leplezték le a Kossuth-emlékművet Budapesten.

Kerek 200 éve hunyt el Mayer Amschel Rotschild német bankár, a világhírű Rothschild üzleti dinasztia megalapítója, ami a legsikeresebb családi vállalkozássá nőtte ki magát a történelemben. A família vagyonát több milliárd dollárra becsülik.

Történelmi szempontból jelentős esemény, hogy 1853-ban ezen a napon I. Ferenc József osztrák császár és magyar király elrendelte, hogy a Szent Koronát a Budai várban őrizzék. A magyar államiság egyik jelképe ma (a jogarral és az országalmával együtt) a Parlament kupolacsarnokában található. A koronázási palást a Magyar Nemzeti Múzeumban maradt.

Egy másik fontos momentum, ami ehhez a dátumhoz köthető, hogy 119 évvel ezelőtt a nők Új-Zélandon elsőként a világon szavazati jogot kaptak. Hazánkban erre még kicsit várniuk kellett a hölgyeknek. Idehaza az általános és titkos, a nőkre is kiterjedő választójogot elsőként a Károlyi-kormány vezette be 1918-ban.

84 éve annak, hogy először mutatták be a Mickey Mouse című filmet. Walt Disney és Ub Iwerks alkotta meg a figurát, amelynek eredetileg még nagyon vékony végtagjai voltak, és gonosz jelleme. Később kikerekedett és kedvesebb is lett. Nincs olyan gyerek, de valószínűleg felnőtt sem, aki ne ismerné fel alakját. Érdekesség, hogy Mickey volt az első rajzfilmhős, aki csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán.

Ma ünnepli 64. születésnapját Jeremy Irons. Az Oscar- és Golden Globe-díjas angol színész Wight szigetén született. Nevére legelőször "A francia hadnagy szeretője" című 1981-es filmben figyelhettünk fel. Ezután elárasztották szerepajánlatokkal. Ami hozzánk, és a szívünkhöz közel áll, hogy többször járt Magyarországon. Elmondása szerint kedves emberekkel találkozott. Korábban Szabó Istvánnal Budapesten forgatta például a Csodálatos Júliát. Legutóbb pedig a Borgiák című történelmi sorozaton dolgozott Etyeken.

Egy szenzációs felfedezésről sem feledkezhetünk meg: 1991-ben találták meg "Ötzi"-t az Ötz-völgyi Alpokban. A jégember egy kb. 5300 éves gleccsermúmia a kora rézkor idejéből. Övé a világ legrégibb, teljes épségben megmaradt emberi holtteste. Jelenleg a Bolzano-i Városi Múzeumban őrzik.

Végül egy politikai esemény, amelytől még ma is hangos a magyar média: 6 éve tüntetők ostromolták meg a Magyar Televízió székházát. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték a május 26-i zárt frakcióülésen elhangzott és kiszivárogtatott beszéde miatt. A szónoklat Őszödi beszéd néven híresült el. 

Szólj hozzá