2012. sze 21.

221 éve született a „legnagyobb magyar”

írta: Lmagazin
221 éve született a „legnagyobb magyar”

Kossuth Lajos nevezte így gróf Széchenyi Istvánt. Polihisztor volt: politikus, író, közgazdász, közlekedési miniszter egy személyben. Nevéhez fűződik a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport megreformálása. Számos intézmény névadója, a Magyar Tudományos Akadémia alapítója. Ő kezdeményezte a Széchenyi Lánchíd építését is. Életéről „A Hídember” címmel Bereményi Géza készített filmet 2002-ben.

Ha élne, ma lenne 118 éves Péchy Blanka színésznő, író, nyelvművelő, rádiós műsorvezető, érdemes művész. A Szép magyar beszéd versenyek kezdeményezőjeként 1962-ben ő alapította meg a Kazinczy-díjat. Ez a legrégebbi és legrangosabb elismerés az anyanyelvápoló mozgalomban.

Ma töltené be 84. életévét Sinkovits Imre Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze.Rengeteg filmszerepet tudhat a háta mögött. A teljesség igénye nélkül néhány mozi: Honfoglalás, Egri Csillagok, A Kőszívű ember fiai, A tizedes meg a többiek. Jöjjön egy klasszikus jelenet az utóbbi műből – Az oroszok már a spájzban vannak.

De bizonyára a gyerekek sem felejtik el karakteres, mély hangját. Egyebek mellett ő szólaltatta meg Törpapát a Hupikék Törpikékből, illetve ő volt a mesélő a Micimackó kalandjai című rajzfilmben.

A sportvilágnak is adott egy tehetséget ez a nap. 1929-ben született Kocsis Sándor „Kocka”, magyar válogatott labdarúgó, az Aranycsapat kiemelkedő csatára. A World Soccer Magazine 1999 decemberében a XX. század 100 legnagyszerűbb labdarúgó játékosa közé sorolta. A Barcelonában elhunyt sportoló végre hazatér: újratemetését ma tartják a Szent István Bazilikában. Így 12 és 16 óra között bárki leróhatja kegyeletét.

Gondolta volna, hogy már 81 éves Larry Hagman? Bizony, a jó öreg Jockey Ewing felett is eljárt az idő. Ennek ellenére az amerikai színész újra gonoszkodik a képernyőn. Elkészült ugyanis az 1978-as Dallas sorozat új, 2012-es szériája.

Nem feledkezhetünk meg Stephen King-ről sem, aki ma lett 65 éves. A kortárs amerikai horror, science fiction és fantasy kiemelkedő írója. Könyveit több mint 350 millió példányban adták el világszerte, és számtalan tévés, illetve filmes átdolgozás született belőlük.  

62. születésnapját ünnepli Bill Murray amerikai színész, komikus. A Saturday Night Live című tévéműsorban vált ismertté, majd jöttek a filmszerepek is. Legtöbben a Szellemirtók című moziból emlékeznek rá. Fogadjunk, hogy a film zenéjét kívülről fújja még ma is! Na jó, azért itt egy kis segítség:

Van még két magyar ünnepeltünk is: 57 éve született Szirtes Ági, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. És ma 45 éves Xantus Barbara színésznő, szinkronszínész, aki anno a Família Kft. című sorozat szeleburdi Krisztájaként tört be a köztudatba.

Ma van a Magyar Dráma napja is. A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től ünnepeljük meg minden évben, Madách Imre "Az ember tragédiája" című drámája 1883. szeptember 21-i ősbemutatójának tiszteletére. Célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és ösztönözze az írókat újabb művek létrehozása.

21 éve kiáltották ki az Örmény Köztársaság függetlenségét. A sors furcsa fintora, hogy hazánk éppen 21 napja adta át az azeri baltás gyilkost Azerbajdzsánnak. A bűnöző 2004-ben fejszével ölte meg alvó örmény társát Budapesten. Magyarország ezzel a lépéssel kivívta Örményország és számos más állam haragját.

Végül azért véssük az eszünkbe, hogy ma tartjuk az ENSZ Béke napját is. A kezdeményezés nemcsak a nemzetek közti békére hívja fel a figyelmet, hanem az erőszakmentes otthonokra és iskolákra is.

Szólj hozzá