2012. sze 24.

Tvrtko a negyedik X-be lép!

írta: Lmagazin
Tvrtko a negyedik X-be lép!

Mindjárt megünnepeljük őt, de előbb egy kis történelem:

Szeptember 24-én 1244 éve annak, hogy távozott az élők sorából Kis Pippin. A Frank Birodalom királya Róma püspökének adományozta az itáliai fővárost és környékét. Ezzel tulajdonképpen létrehozta a Vatikánt.

Ma van Gellért püspök emléknapja is, akit az első magyar mártírként tartanak számon. Szent István király szolgálatában Imre herceg nevelője volt. 1046-ban a pesti révhez közel egy lázadó pogány csapat taligára tette őt, és a Kelen hegyről a mélybe taszította. A helyet később Szent Gellért-hegyének nevezték el, őt pedig a szentek közé avatták.

Egy kis történelmi érdekesség még a múltból: 1889-ben a Nemzetközi Méterbizottság kiosztotta a méter és a kilogramm etalonokat a méterrendszert bevezető államoknak. Hazánknak a 14-es számú méterrúd és a 16-os számú súlymérték jutott.

Na és azt tudta-e: 117 éve történt, hogy egy nő először biciklizte körbe a Földet? Az út 15 hónapig tartott.

Ma lenne 116 éves a XX. század egyik legkiválóbb amerikai írója, F. Scott Fitzgerald. Az úgynevezett elveszett nemzedékhez tartozott. Leghíresebb regénye „A nagy Gatsby,” amelyet 1925-ben publikált. A műnek számos filmfeldolgozása készült. A legújabb jövőre kerül a mozikba, Leonardo DiCaprio főszereplésével.

Isten éltesse a 76 éves Pásztor Erzsit! A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt az egyik legnagyobb komikának tartják. Filmes és színházi szerepei ellenére sokaknak csak Janka néni marad a Szomszédok című teleregényből. Íme, egy kis emlékeztető:

Szintén 1936-ban született, csak a világ másik felén Jim Henson amerikai bábos, producer, filmrendező, a Muppet Show atyja. Sajnos már nincs közöttünk.

63. születésnapját ünnepli viszont Pedro Almodovar, spanyol filmrendező, forgatókönyvíró. A filmvásznon előszeretettel ábrázolja a magányt, a szerelmet és a nőket.

Kerek 40. életévét tölti be Balogh Szilárd. Ha hirtelen nem tudja, kiről is van szó, ne csodálkozzon. Ha viszont már azt mondjuk, hogy a nyilvánosság előtt csak baseball sapkában jelenik meg, akkor már biztosan rávágja, hogy Vujity Tvrtko. Az író, televíziós műsorvezető és újságíró 17 évesen vette fel jól ismert nevét. A Vujity édesanyja családneve, a Tvrtko pedig a Szilárd horvát megfelelője. Ő volt az első magyarországi horvát, aki belevágott ebbe a változtatásba. Születésekor ugyanis hazánkban még korlátozták a nemzetiségi nevek viselését. Véletlenül tévedt erre a pályára: az 1991-ben tetőző jugoszláv konfliktus során tolmács volt. Éppen az MTV Híradó stábja mellett dolgozott, amikor a tankok blokádja alá került. Ekkor kezdett tudósítani, és mindenki azt hitte, hogy újságíró. Egyedülálló stílusa szenzációt keltett, ami meghozta a kedvét az újságíráshoz. Ott volt a TV2 indulásánál, és a csatorna egyik legnépszerűbb riportere lett. Forgatott egyebek mellett Észak-Koreában, Csecsenföldön, Csernobilben, Ruandában és a kambodzsai gyilkos mezőkön is.

Van még születésnaposunk: ma 38 éves Wolf Kati énekesnő. Kisgyerekként ő énekelte el a Vuk című rajzfilm betétdalát, de igazán csak jó néhány évvel később, az X-Faktor nevű tehetségkutató műsorban robbant be a köztudatba. 2011-ben már ő képviselte hazánkat az Eurovíziós Dalversenyen Düsseldorfban, a Szerelem, miért múlsz? című dalának angol–magyar nyelvű verziójával, a What About My Dreams? című nótával. Most felidézheti ezt az emlékezetes fellépést:

 

Szólj hozzá