2012. sze 25.

Dupla ünnep a Douglas-házaspárnál!

írta: Lmagazin
Dupla ünnep a Douglas-házaspárnál!

Hollywood színészpárjának mindkét tagja ma születésnapozik. Előbb azonban menjünk vissza egy kicsit az időben:

Szeptember 25-én 519 éve annak, hogy Kolumbusz Kristóf 17 hajójával elhagyta Spanyolországot. Ez már a második útja volt az Újvilág felé.

Ha már a felfedezőknél tartunk: 499 évvel ezelőtt Vasco Nunez de Balboa spanyol utazó első európaiként megpillantotta a Csendes-óceánt.

1897-ben született William Faulkner Nobel-díjas amerikai író. Mivel legtöbb műve Mississippi államban játszódik, a Déli irodalom egyik legfontosabb képviselőjeként tartják számon. Faulkner anno kevéssé volt ismert. Ma viszont már a legnagyobbak közé sorolják.

Néhány évvel később, 1906-ban jött a világra Dmitrij Sosztakovics orosz zeneszerző, zongoraművész. Most hallgasson meg egy gyönyörű keringőt a művész előadásában:

Köszönjük meg Henry Ford amerikai üzletembernek, a Ford Motor Company alapítójának, hogy 86 éve bevezette a napi 8 órás és a heti ötnapos munkaidőt.

1931-ben ezen a napon vetítették le az első magyar hangosfilmet, "A kék bálványt” Budapesten, a Royal moziban. Ebből is tudunk mutatni egy részletet:

Ha pedig már a filmeknél tartunk: Boldog születésnapot a 69 éves, Jászai Mari- és Kossuth-díjas színésznőnek, Csomós Marinak!  

Úgy tűnik, hogy az idő nem kíméli a nagy, amerikai filmsztárokat sem. Ma 68 éves Michael Douglas színész, producer. Első Oscar-díját a Száll a kakukk fészkére című film producereként zsebelhette be. A Tőzsdecápák című filmben nyújtott alakításáért már a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskát vihette haza. Néhány emlékezetesebb mozija: A smaragd románca, A Nílus gyöngye, az Összeomlás, Szerelem a Fehér Házban, a Zaklatás, az Elemi ösztön és a Végzetes vonzerő. 2 éve torokrákot diagnosztizáltak nála, de úgy látszik, legyűrte a kórt.

Érdekes, hogy feleségének, Catherine Zeta-Jonesnak ugyanezen a napon van a születésnapja, de neki még csak a 43. A gyönyörű walesi színésznőt 2000-ben vette el. Catherine egyébként akkor vált igazán ismertté, amikor 1998-ban Antonio Banderas partnere volt a Zorro álarcában. Ezután számos hollywoodi produkció következett. 2002-ben pedig megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is a Chicagóban nyújtott alakításáért.

Ha élne, ma lenne 60 éves Christopher Reeve amerikai színész, Superman alakítója. A sors furcsa fintora, hogy egy lovasbaleset miatt egész életét tolószékben kellett töltenie. 2004-ben halt meg szívinfarktusban.

44 éve jött a világra a Sötét Zsaru, azaz Will Smith amerikai színész, többszörös Grammy-díj nyertes hiphop előadó. Legismertebb filmjei: A függetlenség napja, Sötét zsaruk, Legenda vagyok, a Boldogság nyomában.

Már 3 éve nincs közöttünk Bujtor István színész, rendező, forgatókönyvíró. Eredeti neve: Frenreisz István, testvére Frenreisz Károly, az ismert zenész. Legismertebb filmjei: Sándor Mátyás, A Dunai hajós, A három testőr Afrikában, Fekete gyémántok, A Pendragon legenda, A kőszívű ember fiai I-II. 1980-ban álmodta meg és játszotta el Ötvös Csöpi rendőrnyomozó alakját A Pogány Madonna című filmben, ami óriási közönség kedvenc lett. Ő volt a legtöbbször Bud Spencer szinkronhangja. Sőt, egyszer Rómában találkoztak is. Bujtor szenvedélyes vitorlázó volt, imádta a Balatont, és hatszoros magyar bajnok lett. Sírhelye is a magyar tengernél található, Balatonszemesen.

Végül egy szomorú aktualitás: ma negyed 12-kor helyezik végső nyugalomra Foky Ottó Munkácsy- és Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művészt, animációs filmrendezőt. A Mirr-Murr-sorozat, a Tévémaci és Misi Mókus figurájának megalkotója 85 évesen súlyos betegség után szeptember 3-án hunyt el.

Szólj hozzá