2012. sze 27.

Jancsó Miklós 91 éves!

írta: Lmagazin
Jancsó Miklós 91 éves!

Szeptember 27-e van és szerencsére számos jeles eseményünk.

209 éve Párizsban megszületett Prosper Mérimée, francia regényíró. Ebben még semmi érdekes nincs, csakhogy Carmen című regénye szolgált alapjául Georges Bizet leghíresebb operájának. Hallgassunk is bele ebbe a nagyszerű műbe! Íme, a Carmenből a Habanera - Maria Callas előadásában:

Maradunk az operánál: ünnepélyes keretek között 128 évvel ezelőtt nyílt meg ugyanis a Magyar Állami Operaház Budapesten. Ez hazánk egyetlen olyan színháza, amelynek nagy létszámú társulata van, és kimondottan operákra, balettekre szakosodott. Az épület neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján. A nyitóelőadáson Ferenc József császár jelenlétében a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő, Erkel Ferenc vezényletével.

A vasút születésnapját is ma tartják annak emlékére, hogy 187 éve megnyílt az első személyszállításra is alkalmas vasúti pálya Angliában, Stockton és Darlington között. Ami pedig a magyar vonatozást illeti: nálunk 1846. július 15-én nyitották meg Pest és Vác között a gőzvasutat.

Szinte hihetetlen, de ma 91 éve annak, hogy Vácon megszületett Jancsó Miklós. A kétszeres Kossuth-és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, forgatókönyvíró az 50-es években híradófilmek készítésével kezdte pályáját. 1958-ban pedig megrendezte első saját játékfilmjét, A harangok Rómába mentek címmel. Első alkotása, amelyre az országhatáron túl is felfigyeltek, a Szegénylegények volt. A XIX. századi betyártörténetet feldolgozó mű rengeteg fesztiválon nyert díjat, illetve kapott jelölést. 1988 óta címzetes egyetemi tanár a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. De tanított az Egyesült Államok legidősebb és legpatinásabb felsőoktatási intézményében, a Harvardon is. Egyedi képi stílusa miatt több külföldi rendező is példaképének tartja. Számos fesztiválon Életmű-díjjal tüntették ki.

Egy kis zenei történelem: pontosan 49 éve annak, hogy az első Beatles dal felcsendült az Amerikai Egyesült Államokban. Az eset a véletlen műve: egy New York-i DJ kapott egy lemezt a Beatlestől, She Loves You címmel és elkezdte játszani. Tettéért megkapta az 5. Beatles büszke címet. Tekerje fel a hangerőt, mert jönnek élőben a Gombafejűek!

Krisztusi korba lép ma Görög Zita. A gyönyörű fotómodell, műsorvezető és színésznő 2 gyermek anyukája.

Ma ünnepeljük az Idegenforgalom Világnapját.  1980 óta emlékezünk meg róla. A szakma célja, hogy felhívja a figyelmet a vendégszeretet fontosságára. Ezért ilyenkor a hazai szolgáltatók kedveskednek valamivel. Ha érdekli, hogy hol osztanak például édességet, vagy merre rendeznek városvezetést, látogasson el erre a honlapra: http://itthon.hu/turizmusvilagnap2012

Negyedévszázada jött létre a Magyar Demokrata Fórum. Az MDF 1990-ben megnyerte az első szabad választásokat, és Antall József vezetésével - az FKGP-vel és a KNDP-vel koalícióban - kormányra kerültek. A 2010-es választáson, ahol a párt történelme során először a parlamenten kívülre került, a teljes vezérkar lemondott. Az új vezetés 2011-ben hivatalosan is felvette a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség nevet.

Végül elfújhatják a gyertyát a Google alkalmazottai is, akik szintén ezen a napon ünnepelnek. A portál ma az egyik legnépszerűbb internetes keresőrendszer. Ezen kívül egyebek mellett térkép és útvonaltervező, pénzváltó, naptár, levelező és fordító program is. 

Szólj hozzá