2012. okt 04.

Ma az állatoké a főszerep!

írta: Lmagazin
Ma az állatoké a főszerep!

Október 4-e van, az Állatok Világnapja. Világszerte ekkor emlékeznek meg a kis kedvencekről, mert védőszentjük, Assisi Szent Ferenc ezen a napon született. Ehhez kapcsolódva számos helyen lesznek rendezvények a hét folyamán. Budapesten például örökbefogadó napot szerveznek, sőt, állatbarát felvonulást is tartanak. A részletes programot itt megtalálja: http://welovebudapest.com/hu/budapest-aktualis/cikkek/2012/10/03/az-allatok-vilagnapja-rendezvenyek-budapesten

De most vissza a múltba: 430 éve annak, hogy a legtöbb katolikus országban életbe lépett a XIII. Gergely pápa által elrendelt naptárreform. Ez a Juliánusz naptár bevezetése óta a napév és a naptári év eltolódásából adódó 10 napos időeltolódást szüntette meg.

348 éve hívják New Yorkot New Yorknak. Az elnevezés II. Jakab yorki hercegnek köszönhető. A város eredeti neve Új-Amszterdam volt.

161 éve annak, hogy letették a budapesti Szent István-templom, a későbbi Bazilika alapkövét.

1883-ban először indult el az akkori teljes hosszán az Orient Expressz, a Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő vasútvonalakon közlekedő luxusvonat. Olyan hírességek is utaztak rajta, mint Agatha Christie, angol krimi író, Marlene Dietrich, német–francia származású színész- és énekesnő vagy Mata Hari, holland kalandornő, kémnő.

116 évvel ezelőtt adták át a forgalomnak a budapesti Ferenc József hidat. Ez a mai Szabadság híd.

1957. október 4-e emlékezetes nap volt a Szovjetunió történetében: akkor lőtték fel a Szputnyik-1-et, az első mesterséges műholdat. 96 perc alatt kerülte meg a Földet. Ezzel nagy előnyhöz jutottak az űrhajózás területén, ami nyugtalanította az Amerikai Egyesült Államokat.

88 éve látta meg a napvilágot Charlton Heston, alias Ben-Hur, amerikai színész. Kár lenne tagadni, hogy ez volt a legemlékezetesebb szerepe. A film 11 Oscar-díja közül az egyiket Heston kapta.

87 éve született Gyomán Kállai Ferenc, a Nemzet Színésze.Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze rendező. Legendás szerepe volt „A tanú” című filmben Pelikán, a gátőr. Évtizedekig törzsvendége volt a Lukács Uszodának. Közvetlenségével nemcsak a személyzetet, hanem a látogatókat is elbűvölte. Kállai Ferenc 2 éve nincs már közöttünk. Most felidézheti Bacsó Péter, A tanú című művéből a legszórakoztatóbb jeleneteket:

Isten éltesse a 66 éves Susan Sarandont. Az Oscar-díjas amerikai színésznő filmes szerepeit nehéz lenne felsorolni. Csak néhány közülük: Ments meg, Uram!, Édesek és Mostohák, Thelma és Louise, A gyönyör rabjai, Hölgyválasz. Férjétől, Tim Robbins-tól (aki szintén szakmabeli) két gyermeke született. 1999. óta az UNICEF jószolgálati nagykövete.

Kerek 60. születésnapját ünnepli Bán János, Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Katona József Színház alapító tagja. A cseh és szlovák nyelvterületek egyik legnépszerűbb külföldi színészeként tartják számon. Jöjjön most egy részlet egy legendás darabból, a Stílusgyakorlatokból. A szereplők: Bán János, Dörner György, Gáspár Sándor. Nevetni ér! :)

 

Szólj hozzá