2012. okt 05.

Pénzelvonás minden szinten

írta: Lmagazin
Pénzelvonás minden szinten

Interjú Szaniszló Sándorral, az önkormányzatok jövő évi gazdasági helyzetéről

Az állam folyamatosan vesz át feladatokat az önkormányzatoktól. Január 1-gyel például nem kell pedagógus béreket fizetni. Csökkenhet a Polgármesteri Hivatalok létszáma is. 2013-ban tehát az önkormányzatok anyagi helyzete látványos javulásának leszünk tanúi?

Szó sincs róla. Minden korábbinál cseppfolyósabb viszonyok közepette kell tervezni. A bizonytalanságot az okozza, hogy jövőre az idei állami támogatásnak csak alig több mint hatvan százalékára számíthatnak a települések, elvesztik a gépjárműadó hatvan százalékát, a helyben képződő szja-bevétel maradékát, a megyei jogú városok pedig búcsút mondhatnak az illetékbevételnek is. Az önkormányzati szféra 2011-ben 1173, idén 1042, jövőre pedig 647 milliárdos állami támogatásra számíthat. A településeknek tehát négyszázmilliárddal kevesebb jut – ebből háromszázmilliárdot a közoktatási rendszer átalakítása miatt vonnak el –, miközben a költségvetés főösszege ötszázmilliárddal nő. A megyeszékhelyek ugyanakkor visszakapják a korábban nagyobbrészt a megyék által működtetett, majd tavaly államosított levéltárakat, színházakat és művelődési házakat. Mindezek alapján a helyhatóságok pénzügyi pozíciói tovább romlanak. Ráadásul egyelőre nem tudni, hogy a normatív támogatások helyébe lépő feladatfinanszírozási rendszer milyen mértékben fedezi majd a helyhatóságok által kötelezően biztosítandó közszolgáltatásokkal – ilyen például a településfejlesztés, a szociális és gyermekjóléti ellátás, a helyi közösségi közlekedés, a hulladékgazdálkodás vagy az útfenntartás – kapcsolatos költségeket.

Mindez hogyan befolyásolja a főváros egyébként sem túl rózsás helyzetét 2013-ban?

Napvilágot látott egy minisztériumi modellszámítás, amely szerint a főváros 50 milliárd forinttal, a kerületek 47 milliárddal kevesebb központi forráshoz juthat jövőre, ami bevételeinek negyedének elvesztésével egyenértékű.

A fővárosi önkormányzat jövőre eleshet 5,9 milliárd forint illetékbevételtől. Mindez eltörpül az oktatási intézmények államosítása miatt elvonni kívánt 29 milliárd mellett. A főváros eddig 17 milliárd forint állami normatívát kapott oktatási feladatokra, így például a pedagógusok, takarítók, karbantartók bérére, az épületek fenntartására. Az összeg évek óta nem fedezi a valós költségeket. A főváros így évente több mint 20 milliárddal egészítette ki az állami juttatást.

Mi várható nálunk, Pestszentlőrincen és Pestszentimrén?

Januártól az állam elviszi a pedagógus béreket, azonban az új feladatfinanszírozási rendszer keretében a központi költségvetés esetünkben minimum 1,2 milliárd forinttal kevesebb forrást fog biztosítani az itt maradó feladatok finanszírozására. Ennek legfontosabb eleme, a forrásmegosztás keretében a kerületek számára biztosított iparűzési adó csökkenése. Ezen túlmenően szintén a már parlament által megszavazott jogszabályok értelmében jövőre kiesik az önkormányzatok büdzséjéből a személyi jövedelemadó helyben maradó része 400 millió forint, valamint a gépjármű adó bizonyos része, ami nálunk 600 millió forint. Vagyis több mint 2 milliárd forinttal csökken a bevételünk.

Ilyen jelentős forrás elvonás esetén hol várható megtakarítás?

Például a szociális rendszerben hacsak nem államosítják azt is. A másik terület a kultúra, hisz a művelődési házak üzemeltetését nem írja elő törvény. A legnagyobb vesztes azonban a kerületi infrastruktúra fenntartása lesz. Egyre kevesebb pénz lesz út- és járdakarbantartásra, kátyúzásra, játszóterekre, kertészeti munkákra, stb. Ezeket a jogszabály módosításokat a fideszes képviselők úgy szavazták meg a parlamentben, hogy egy percig nem vizsgálták, hogy a kerületben ennek milyen hatásai lesznek.

Lehet azonban hitelt felvenni és akkor nem kell drasztikus eszközökhöz nyúlni.

Sokkal kevesebb hitelre számíthatunk. A jogszabályok ugyanis a saját jogon beszedett adóbevételeinek 70%-ban maximálta ezt. Miután az adóelvonás miatt kevesebb a bevétel, kevesebb hitelt vehetünk fel. Félő, hogy napi likviditási gondot okoz ez a kerületben. Sajnos aggodalmunkat erősíti az a tény is, hogy az elmúlt két évben kialakított hivatali és városüzemeltetési struktúra rendkívül pazarló módon használja fel a forrásokat, és komoly bizonytalanságok tapasztalhatóak az adó beszedés területén. Ennek eredményeként jövő év végére nőni fog az önkormányzat adóssága. Összefoglalva a felelőtlen jogszabály alkotás eredményeként jövőre komoly likviditási problémákkal és látványos minőség romlással számolok az önkormányzat életében. Ezt nem lehet semmilyen sikerpropagandával ellensúlyozni.

 

Szólj hozzá

átverés 18 pestszentlőrinc xviii. tarvágás szaniszló sándor