2012. okt 08.

Százmilliós veszteségért milliós jutalom a Városgazdánál.

írta: Lmagazin
Százmilliós veszteségért milliós jutalom a Városgazdánál.

Bejegyzés alcíme...

Tovább folytatódik a botránysorozat az önkormányzat vállalatánál. Ezúttal egy kétszáz millió forintos tervezési hiba, valamint újabb milliós prémiumelőlegek borzolják a kedélyeket. A folyamat újdonsága, hogy a jól értesültek szerint ezúttal már személyi következmények is várhatóak.

Folytatódik a Városgazda Nonprofit Zrt. botránysorozata. Szeptember közepén több fórum is beszámolt róla, hogy lejárt a cég bankszámla szerződése, amelynek következtében a cég finanszírozó bankja inkasszót nyújtott be a vállalat számlájával szemben. A Városgazda a botrány kitörésekor egy közleménnyel próbálta elterelni a figyelmet a számukra kellemetlen hírről. Idő közben a területért felelős alpolgármester, Dr. Lévai István Zoltán érdemben megcáfolta a cég közleményét, és elismerte, hogy valóban zárolásra került a cég egyik számlája. 

Az azóta eltelt közel két hét sem telt el eseménymentesen. A képviselő testület szeptember 27-i ülésén két napirend került meghirdetésre a cég vonatkozásában. Az egyik a vállalat féléves működéséről szóló beszámoló, míg a másik a cég feladat ellátási és támogatási szerződése. Ez utóbbi esetében az ülés hetén derült ki, hogy a vállalat 2012. évi üzleti tervének készítésénél nem számoltak az ÁFA fizetési kötelezettséggel (!!!), így annak összegét nem tervezték be sem a Városgazda, sem pedig az önkormányzat költségvetésébe. A vállalat vezetésének felkészületlenségét szemlélteti, hogy Banyár László a vállalat igazgatóságának tagjaként még megszavazta a szerződés elfogadását, majd csak később eszmélt rá, hogy ezzel mintegy 140 millió forinttal károsítja meg a vállalatot. A helyzetet tovább rontja, hogy az önkormányzat költségvetése és a vállalat által készített üzleti terv között 65 milliós különbség mutatkozik. Ez a két tétel együttesen további mintegy 200 millió forintos hiányt eredményez a vállalat idei ettől függetlenül közel 70 milliós veszteséggel tervezett költségvetésében. 

Információink szerint a hiba észlelésekor válságstábot tartott a Polgármester. Az ülésen a városvezetés egyértelműen Banyár Lászlót tette felelőssé a kialakult helyzetért, majd ezt követően az előterjesztés visszavonásáról döntöttek. Ezzel azonban csak tetézte a bajt a megvezetett polgármester, ugyanis a testületi ülésen az ellenzék számon kérte a városvezetést, hogy a szükséges támogatási szerződés hiányában hogyan fizet az önkormányzat a vállalatnak. Az ülésen Kőrös Péter, az MSZP frakcióvezetője közölte, hogy tekintettel arra, hogy nem egyértelmű, hogy milyen felhatalmazás alapján és ki utal az önkormányzat részéről havonta a vállalatnak, ezért az ügyben feljelentést tesznek. (A feljelentés részleteivel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni az ellenzéki politikust, azonban cikkünk megjelenéséig még nem sikerült elérnünk).

A vállalat viselt dolgai komoly hullámokat vetettek a kerületet vezető többségi frakció ülésén is. Információink szerint a kormánypárti frakció megdöbbent azon, hogy a százmilliókra rúgó veszteség ellenére a képviselő testület ülésén ülésén kellett azzal szembesülniük, hogy  Banyár László és dr. Tóth Tibor József  prémium előleg kifizetésben részesülnek. Ez a javadalmazási szabályzat tekintetében több millió forintot tesz ki. A hozzánk eljutott hírek szerint ezért a közeljövőben távozni kényszerülhet a vállalat menedzsmentje, de hasonló sorsra juthat a területet felügyelő alpolgármester, Lévai István Zoltán is. Az ő esetében felmerült, hogy a január elsejétől felálló járási hivatal élére távozik, de ezt a Fidesz frakciójában is a saját botrányai elől történő menekülésnek értékelnék. 

Szólj hozzá

polgármester lévai istván zoltán pestszentimre alkalmatlanság lévay pestszentlőrinc pestszentimre attila;ughy attila; hozzánemértés városgazda zrt banyár lászló