2012. okt 10.

Csak pozitívan! Ma van a Lelki Egészség Világnapja!

írta: Lmagazin
Csak pozitívan! Ma van a Lelki Egészség Világnapja!

Október 10-én a világnap alkalmából az Egészségügyi Világszervezet minden évben kiad egy figyelemfelhívó dokumentumot. Ebben leírják, hogy a gazdasági válságnak negatív hatásai lehetnek a mentális egészségre. Ilyenkor országszerte konferenciákat is szerveznek.

203 éve született Flór Ferenc orvos, honvéd alezredes, az 1848–49-es szabadságharcban a hadügyminisztérium egészségügyi osztályának vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Egy híján 200 éve jött a világra Giuseppe Verdi olasz zeneszerző, korának legtöbbet játszott operaszerzője. 1842-ben mutatták be első nagy sikerét, a Nabuccot, 1871-ben pedig az Aidát. Shakespeare drámáiból írt két utolsó alkotását, az Othellót és a Falstaffot tekintik legkiemelkedőbb alkotásainak. Műveit ma is nagy sikerrel játsszák világszerte, néhány részletük igazi slágerrá vált. Ilyen például a La donna è mobile (Az asszony ingatag) a Rigolettóból. Hallgassa meg Luciano Pavarotti előadásában:

147 éve ennek a napnak, pontosabban John Wesley Hyatt-nek köszönhetjük a biliárdgolyót. Ekkor szabadalmaztatta. 

1886-ban anno a vacsorához először viselték azt a speciális öltözetet, ami később a szmoking nevet kapta.

Még egy érdekesség: 79 éve dobták először piacra a Dreft nevű szintetikus mosóport, hol másutt, mint Amerikában.

109 éve annak, hogy megnyitották a (régi) Erzsébet hidat Budapesten.

105 éve ez a nap "vörös csütörtök" néven vonult be a történelembe. 200 ezer ember sztrájkolt általános titkos választójogot követelve. Az akciót az MSZDP hirdette meg.

Kínában 101 éve kiáltották ki a köztársaságot, miután a polgári forradalom megdöntötte az utolsó mandzsu császár uralmát.

1961-ben a Szovjetunióban befejeződött az 5500 km hosszú transzszibériai vasút villamosítása. A vonal kelet-nyugati irányban nagyjából 7000 km-es, míg észak-dél felé 3500 km-es távolságot tesz meg. 8 időzónát keresztez.

Sajnos két haláleset is beárnyékolja ezt a napot. 49 éve hunyt el Edith Piaf francia sanzonénekesnő. A tragikus sorsú művésznő életéről 2007-ben film is készült. A főszereplő, Marillon Cotillard megkapta érte az Oscar-díjat. Idézzük most fel Piaf egyik legnagyobb slágerét, a Milordot.

És 8 éve nincs közöttünk Christopher Reeve amerikai színész, "Superman" alakítója.

Le a kalappal a 98 éves görög Dimitrion Yordanidis előtt, aki 36 évvel ezelőtt lefutotta a maratoni távot. 7 óra 33 perc alatt sikerült neki, így ő lett a legidősebb ember, aki valaha teljesítette ezt a versenyt.

Végül: 10 éve kapott irodalmi Nobel-díjat Kertész Imre a Sorstalanság című könyvéért. 2005-ben filmet forgattak belőle, Kolta Lajos rendezésében.

Szólj hozzá