2012. okt 31.

Több év munkáját nullázta le Lévai - javítva

írta: Lmagazin
Több év munkáját nullázta le Lévai - javítva

levai_istvan_zoltan.jpg

Több fórumon jelentek meg már korábban összecsengő lakossági vélemények, miszerint a Fidesz vezette önkormányzat alatt jelentősen romlott a kerület közbiztonságának helyzete. Ezt a véleményt a területért felelős alpolgármester, Lévai István Zoltán már többször igyekezett szóban cáfolni, de erről szóló konkrét és tényszerű , idősoros adatokat tartalmazó beszámolót még nem láttak a kétkedők. Ugyanakkor a növekvő bűnözésnek már több olyan jele is van, ami kihat a kerület állapotára. Az egyik ilyen fontos következmény, hogy a kerületi ingatlanok értéke messze a budapesti átlag felett romlott. Erről már beszámoltunk korábban bejegyzésünkbenLévai alpolgármester ugyan munkája során sem szeret bíbelődni számokkal és hatékonysági mutatókkal, mi azonban időnket nem kímélve tüzetesebben megvizsgáltuk a tényeket.

Egy rendőrségi adatbázisra támaszkodva megvizsgáltuk, hogy hogyan alakulnak a budapesti kerületek bűnözési mutatói 2006 és 2010 között, és a korrektség kedvéért a korábban kerületünkben regnáló szocialista vezetés eredményeit hasonlítottuk össze fideszes kerületek mutatóival. A számottevő adatsorból két olyan halmazt választottunk ki, amelyek mutatói a legnagyobb jelentőséggel bírnak mindennapjainkra. Az egyik mutatósor a Regisztrált bűncselekmények száma 100 ezer lakosra, míg a másik mutató a Regisztrált vagyon elleni bűncselekmények Közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma 100 ezer lakosra.

Új kép.jpgNe felejtsük, hogy 2010 tavaszától Pintér Sándor felügyelte a rendőrséget, míg 2010 októberétől Lévai István volt a közbiztonságért felelős alpolgármester. Lássuk a számokat: a regisztrált bűncselekmények száma - 100 ezer lakosra- mutató kapcsán látható, hogy kerületünk mutatói 2006-ban rosszabbak voltak, mint az összehasonlításban szereplő fideszes vezetésű kerületek, mint a budai Hegyvidéki kerületek, vagy Dél-Kelet Pesten Rákoskeresztúr vagy Sashalom. A 2009-es közhiteles adatok szerint kerületünk a kiválasztott listában már a második legjobb eredményt érte el, míg a választások évében látványosan romlottak az eredmények, és kerületünk egy év alatt a második legjobból a második legrosszabb lett. A '06 és '09 évek összehasonlítása alapján látható, hogy egyharmadával kevesebb bűncselekményt követtek el nálunk, mint három évvel korábban! Látható, hogy egy trendvonal tört meg a fideszes hatalomátvételt követően, és 2010-re már 20%-kal nőtt a bűncselekmények száma. Ez egy elképesztően magas adat, főleg a mára komikussá vált pintéri idézet hallatán, miszerint "Két hét alatt rendet teszünk!".

Új kép (1).jpgA regisztrált vagyon elleni közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények - száma 100 ezer lakosra - mutató hasonló képet mutat. A kerület mutatói a listában 2006-ban még középre pozicionálta, 2009-re a második legjobb lett, míg a 2010-es adatok szerint utolsóak lettünk. Egy lefelé tartó, kedvező trendet a Pintér-Lévai tandem teljesen szétzilált, és meredeken kezdtek nőni a vagyon elleni  közterületeken elkövetett bűncselekmények. 2006-ban 1513 ilyen eset történt, 2009-ben 920, míg 2010-ben - több, mint 100%-kal nőve 1855 db, 100 ezer lakosra vetítve. Hihetetlen, hogy egy év alatt milyen elképesztő ütemű volt a romlás. Látható, hogy több év közbiztonsági szisztematikus munkáját hogyan nullázta le a szakmai alkalmatlanság, a dilettantizmus.

vilmanyi.bmpVilmányi Gábor, a szocialisták közbiztonsággal foglalkozó szakpolitikusa igyekezett választ adni a folyamatokra, véleményét az alábbi pontokba foglalta össze:

          • a Pintér-féle átszervezések vezetési problémákat okoztak a rendőrségnél, és az sem használt, hogy a rendőrség szavahihetőségét kollektíve megkérdőjelezték;
          • a 2010-es viharokban megrongálódott térfigyelő-rendszer felújítását sokáig nem engedélyezte az újonnan felálló fideszes vezetésű önkormányzat;
          • az önkormányzati személyi változások is jelentősen gyengítették a bűnmegelőzést.

Vilmányi megjegyezte, hogy nem csodálkozna, ha tovább romlana a helyzet. Véleménye szerint a lakosság általános elszegényedése, a rendőri állomány tömeges pályaelhagyása, a Városőrség megszüntetése, a térfigyelő-rendszer ellehetetlenítése sokat ront a korábbi állapotokon. Ezt tovább súlyosbítja, hogy a Polgárőr szervezetek közül többet ellehetetlenítettek és a rendőrség önkormányzati támogatását is 30 millióval rövidítette meg a Fideszes vezetésű testület.

Szerkesztőségünk szerint nagyban befolyásolja a helyzetet, hogy a területért felelős Lévai kénye-kedve szerint követ el kisebb-nagyobb szabálysértéseket. Egy felelős politikusnak példát kellene mutatnia a társadalomnak, nem szórakozni vele úgy mint ahogy ezt az alpolgármester és főnöke, az álláshalmozásáról elhíresült Ughy Attila teszi.

 Frissítve: 2012.okt. 31., 11:27 (pontatlanságunkért szíves elnézésüket kérjük)

Megjegyzés: A regisztrált vagyon elleni bűncselekmények száma - 100 ezer lakosra vetítve - 2009-ben 2337 db, míg 2010-ben 2721 db. Ez több, mint 15%-os romlás.

 

Szólj hozzá

közbiztonság lévai istván zoltán pestszentimre alkalmatlanság ughy vilmányi gábor pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség attila;ughy attila; vilmányi