2012. nov 30.

Mindenki összefogott a Jobbik ellen.

írta: Lmagazin
Mindenki összefogott a Jobbik ellen.

Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti felszólalása a sokadik neonáci megnyilvánulás volt: a Jobbik és a holdudvarához tartozó szervezetek évek óta mérgezik a közéletet. A többség, ide értve MSzP-t és Fideszt is most, december másodikán 15 órakor a Kossuth téren minden idők egyik legnagyobb antifasiszta tüntetésére készül.
 
deportálás.jpgGyöngyösi Márton a zsidó származású kormánytagok és képviselők listázására tett hétfői parlamenti javaslata nem az első neonáci megnyilvánulás a Jobbik részéről. A párt és a hozzá tartozó szervezetek, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a különféle gárdák, valamint a párt közeli lapok évek óta gyalázkodnak az uszító szövegeikkel. Felsoroljuk az elmúlt egy év, témához kapcsolódó elemi felháborodást kiváltó ügyeit:

2011. augusztus 9. „Mi majd le merünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?”

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom 2011-ben 11. alkalommal rendezte meg a Magyar Sziget nevű fesztivált. Az eseményen Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője és Dér Zsolt, a szervezet tagja tartott szélsőségesen antiszemita előadást a gerilla hadviselésről. Tyirityán a többi között arról beszélt, hogy el kell jutni oda, hogy „egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát”. A Betyársereg – amely a Jobbik stratégiai szövetségese 2009 óta – vezetője szerint a fajok háborúja zajlik, ezért el kell jutniuk egy szintre: „arra, hogy újra agresszívvá, erőszakosakká, szikárakká, mohókká, szinte fenevadakká váljunk”.

2011. augusztus 10. Gyurcsány és Orbán agyonlövéséről beszéltek

A Jobbik fesztiváljának nevezhető Magyar Sziget szombati Sajtóklubjában Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselő, Pörzse Sándor és Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselők elemezték az aktuális politikai helyzetet. Toroczkai ottani idézete:  Kinek a száját nem hagyta el ilyesmi, hogy agyonlőném ezt a rohadt Gyurcsányt, vagy mostanában Orbán Viktort?

2011. szeptember 26. Antiszemita rigmusok a palesztin tüntetésen

„Mocskos zsidók, mocskos zsidók!” Antiszemita rigmusokat zengtek a Jobbik-szimpatizánsok az önálló Palesztina elismeréséért tartott demonstráción a Parlament előtt.  A Jobbikból többen is megjelentek az eseményen: ott voltak Gyöngyösi Márton és Staudt Gábor képviselők, valamint Hegedűs Lóránt lelkész.

2011. október 15. Hitler-hasonmással masíroztak a jobbikosok

Fáklyás megemlékezést tartott Olaszliszkán a Jobbik és néhány hozzájuk csapódó szervezet az öt éve brutálisan meggyilkolt Szögi Lajos emlékére. A feketeruhás gárdisták a cigánysoron átmasírozva koszorúztak a tragédia helyszínén felállított emlékhelynél. Az eseményen a többi között Zagyva Gyula, a jobbik parlamenti képviselője is beszédet mondott. A tömegben a gárdistákkal együtt vonult egy Hitler-hasonmás.

2012. február 7. Gyöngyösi: a zsidók itt nemkívánatosak


Gyöngyösi Márton, a Jobbik külügyi szóvivője nagy botrányt kavart egy nyilatkozatával. A képviselő a Jewish Chronicle című lapban „fantasztikus üzletnek” nevezte a magyarországi holokauszt áldozatainak száma körül zajló „ugrándozást” és közölte: „a zsidók itt nálunk nem kívánatosak”. A Jobbik képviselője úgy véli, hogy a „zsidóknak nincs joguk arról beszélni, ami a második világháború alatt történt” és kifejezte támogatását Irán külpolitikai céljai mellett, amelyek között Izrael elpusztítása is szerepel.

2012. április 3. Vérvád a parlamentben 


A jobbikos Baráth Zsolt napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg. A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott: a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítélet hozni.

2012. május 16. Genetikai vizsgálatot kért egy jobbikos  


Egy egészségügyi cég genetikai szakértői leletben állapította meg a Jobbik egyik képviselőjéről, hogy nincsenek roma vagy zsidó felmenői. A zala megyei jobbikos képviselő azért csináltatta meg a Nagy Gén Kft-nél a vizsgálatot, hogy bizonyítsa „fajtisztaságát” a választóknak. A szakvélemény utolsó bekezdése szerint: a politikus esetében nem találtak roma- és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatot. A cég társtulajdonosa, Benedek Tibor olimpiai vízilabdázó a hír hallatán bejelentette: sokkolták a történtek és kiszáll a Kft-ből.

2012. május 28. HVIM-vezető: a Dunába lesznek lőve a zsidók


Incze Béla, a Jobbik-közeli Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik vezetője mocskolódó feliratokat festett a Duna-parti mártíremlékműre: „Nem a ti országotok, mocskos zsidók!", „Oda lesztek belelőve.” A jobbikos országgyűlési képviselő Zagyva Gyula – a HVIM elnöke – kijelentette: bármilyen zsidó emlékmű meggyalázását nyugodtan lehet "piszlicsáré ügynek" nevezni.

Szólj hozzá

tüntetés jobbik antiszemita Címkék