2012. dec 18.

"Ismerjük a kommunistákat, akik nem a Fideszre szavaznak"

írta: Lmagazin
"Ismerjük a kommunistákat, akik nem a Fideszre szavaznak"

kardos-kubatov.jpgKubatovék már 2009-ben vonalkódot rendeltek minden választópolgár neve mellé. "A mai nap az ékes bizonyíték, hogy ez a rendszer, ez a módszer működik" - büszkélkedett a listázással a 2009. május 10-i pécsi időközi polgármester-választás, a fideszes Páva Zsolt nagyarányú, 65 százalékos győzelmének estéjén Kubatov Gábor.
 
A fideszes aktivisták teljesen nyíltan beszélnek stratégiájukról: jelölni kell azokat a választókat, akik épp nincsenek otthon, akik "kétségesek", vagy akinél nem számíthatnak szavazatra. A lakosság otthon talált tagjainál arra is rá kellett kérdezniük, van-e olyan rokonuk, aki nincs épp otthon, de vélhetően szintén szavazni fog, sőt arra is, van-e elköltözött szomszédjuk. Ezeket aztán jelölték is. "Egyértelmű jelölést kérek: a kettő kis vonal azt jelenti, hogy az illető nem a barátunk, legalábbis most még nem" - adta az utasításokat az egyik helyi fideszes az aktivistáknak. Azután - hangzott el - "minden egyes állampolgárnak a kartonjára kell rögzíteni egy másik szűrési rendszerben" az adatokat.

Kubatov 2010-ben kirobbant listaügyét épp a pécsi választás alapozta meg: egy videómegosztóra az országgyűlési választások előtt 4 nappal felkerült akkori hangfelvételen arról beszélt, hogy Pécsen már meg tudták mondani, "kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták". Jóri András akkori adatvédelmi biztos szerint mindez akár bűncselekményt is felvethet, és bár az Országos Választási Bizottság panaszt tett az ügyészségen Kubatov és a Fidesz ellen, a Központi Nyomozó Főügyészség azzal hárította el a nyomozás elrendelését, hogy "bár a felvételen Kubatov (...) bűncselekmények és választási csalás elkövetésével vádolja önmagát és a pártját, bűncselekményre utaló körülmény nem merült fel".
 
Kubatov egyik legközelibb munkatársa a felvételen többször is szereplő Kádár Tibor, aki jelenleg a XVIII. kerületben helyi képviselő és 2010-ben Kucsák László országgyűlési képviselő kampányát "olajozta".
Szólj hozzá

fidesz csalás vonalkód kubatov listázás kádár tibor kucsák lászló