2013. jan 03.

A visszaszámlálás megkezdődött

írta: Lmagazin
A visszaszámlálás megkezdődött

Kőrös Péter magabiztos győzelmi esélyt jósol a baloldalnak


Az országos és a helyi politika szempontjából is mozgalmas és jelentős év volt 2012. Az időközi választások, valamint a közvélemény-kutatások eredményeiből kiindulva egyesek már valódi trendfordulóról, más visszafogottabb közéleti szereplők inkább egy erősödő és lassan kormányváltásra képes baloldali ellenzékről beszélnek, abban azonban mindenki egyetért, hogy megkezdődött a választásokra történő felkészülés utolsó időszaka. A demokratikus ellenzék esélyeiről, illetve a lehetséges kerületi fejleményekről beszélgettünk Kőrös Péterrel, Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának szocialista frakcióvezetőjével.

Dunaföldvár, Sopron, Szolnok… Ön szerint hogyan folytatódik a felsorolás?

Ezekben a városokban az időközi választásokon valóban kiválóan szerepeltek a szocialista jelöltek, amelynek baloldali politikustársaimmal együtt én is nagyon örülök. Arra sok lehetőséget nem látok, hogy 2014 előtt itt a kerületben bármilyen érdemi változás bekövetkezzen, bár kétségtelenül hasznos volna a településnek ha a jelenlegi vezetés belátná, hogy alkalmatlan a feladatára és idő előtt távozna. A választások évében azonban nagyon komoly győzelmi esélyekkel fogunk indulni az most már számomra egészen biztos.

Optimizmusát a közvélemény-kutatásokra és az időközi eredményekre alapozza?  

Ezek az eredmények valóban beszédesek és bizalomra adnak okot, de ennél sokkal fontosabbak számomra az emberektől szerzett személyes benyomások. Sajnos egyre több a csalódott, kiábrándult ember kerületszerte is, amelynek oka a tébolyult és egyszerűen követhetetlen országos politika mellett a felkészületlen és felelőtlen városvezetés ámokfutása. Bármennyire is hiszi ennek az ellenkezőjét a kétharmados gőzhenger, az emberekben nem múlt el nyomtalanul a szegényeket sújtó egykulcsos adó bevezetése, a nyugdíj-megtakarítások elkobzása, vagy az árak folyamatos és sunyi módon történő megemelése. Emellett látják, hogy a kerületünk sincs jó kezekben, hiszen míg vajmi kevés eredményt látunk, sorra jönnek a kerületünket érő csapások, amelyek az életkörülményeinket jelentősen rontják és családok ezreinek okoznak napi problémákat. Az emberek többsége valamiféle kisebb csodát várt két és fél évvel ezelőtt, bízott a kétharmadot szerzett hatalom ígéreteiben de ma már a legtöbben a centit vágják, számolják a választásokig hátralévő napokat. Velem együtt…

Konkrétan milyen csapásokra gondol? A kerületi városvezetés mennyiben felelős Ön szerint a helyi lakosság romló életkörülményeiért?

A XVIII. kerületnek két országgyűlési képviselője van, ráadásul mindkettő egyéni választókerületi jelöltként, vagyis a választók közvetlen bizalmából került a parlamentbe. Ennek ellenére, őszintén szólva én egyetlen olyan érdemi hozzászólásra, vagy hathatós lobbi-tevékenységre sem emlékszem, amelyből a kerületi lakosság profitált volna. Ezzel szemben döntően a kormány és a kormánytöbbség kétbalkezességének és felelőtlen gazdaságpolitikájának köszönhetően tönkrement a Malév, amelynek következtében több ezer helyi család megélhetése került veszélybe, valamint nemrég zárta be lőrinci hengerművét a Dunaferr, ami szintén beláthatatlan szociális és gazdasági károkat okoz a kerületnek.

Kucsák László és Ughy Attila mit tehettek volna ennek kivédésére?

Például hozzászólhattak volna a parlamentben, frakcióülésen, ne adj’ isten a sajtóban. Elmondhatták volna, hogy ne akkor játsszuk el a keményfiút a Európai Bizottsággal, amikor hajszálon múlik, hogy a kivégzéssel egyenértékű bírságot akasszanak a nemzeti légitársaság nyakába, dörömbölhettek volna Orbán Viktornál, annak érdekében, hogy az előző kormányok által elkészített forgatókönyv szerint igenis mentsék meg ezt a nemzeti ikont, illetve az unorthodoxiának csúfolt bohóckodás helyett szakmailag elfogadható, befektetőbarát gazdaságpolitikát folytassanak, amely például a Dunaferrt is hozzásegítette volna, ahhoz elkerülje a nemrégiben meghozott fájdalmas döntéseket. A legnagyobb baj az, ők csak bábuk a parlamentben, a centralizált hatalomgyakorlás – itt most finoman átneveztem a diktatúrát - elvtelen kiszolgálói. Tudjuk persze, hogy Orbánnal szembemenni, vagy akár érvelni vele szemben lehetetlen vállalkozás, amely veszélyes játék egy megélhetési politikus számára. Milliós fizetéseket tennének kockára – havi szinten.

Helyi szinten ettől még lehet sokkal nagyobb döntési szabadsága egy fideszes politikusnak. Az ország több ezernyi önkormányzatának működésébe még Orbán Viktor sem tud beleszólni. Így, amit országos szinten nem tudnak elérni, megpróbálhatják helyi szinten ellensúlyozni.

Az a baj – és elnézést a kifejezésért -, hogy a kerületre is fütyülnek. A korábbi városvezetés sokszor késő estébe nyúlóan, vagy akár hétvégén is dolgozott annak érdekében, hogy ne maradjon befejezetlen feladat. Ma ennek pont az ellenkezője látszik. Az egy dolog, hogy a polgármester egyszerre több lovat próbál megülni, így szinte semmi ideje nem marad a napi ügyekre, de az már egyenesen felháborító, hogy immár annyira nagyképűek, hogy a látszatra sem ügyelnek. 2012. november 29.-én például olyan felelőtlen dolog történt, amilyenre 22 éve nem volt példa. Pestszentlőrinc - Pestszentimre felelős vezetői felügyelet nélkül hagyták a várost. A kérdéses időpontban Ughy Attila polgármester, és mindhárom alpolgármestere a szlovéniai Lendván szórakozott. A kerületben, sőt az országban így nem maradt olyan felelős vezető, aki egy komolyabb lakástűz, vagy időjárási katasztrófa esetén intézkedni tudott volna például a fedél nélkül maradt lakók elhelyezéséről, vagy a kármentési feladatok azonnali megindításáról. Pedig a baj bármikor megtörténhet. Az előző városvezetés idején a kerület tisztségviselői közül mindig ügyeletben volt valaki. Az ügyeletes, nem hogy az országot nem hagyhatta el, de még a telefonját sem kapcsolhatta ki. Szerintem mindenki döntse el magában, hogy vajon felelős és törvényes magatartás-e, hogy egy százezres település valamennyi intézkedésre jogosult személye egyszerre van több száz kilométerre a településtől külföldön.

Valóban furcsa de a stílus mellett egy politikust a tettei is minősítenek. Ha emellett megfelelően gazdálkodnak és jó döntéseket hoznak a viselkedés talán kevésbé bosszantó. A konkrét tevékenységet is kritizálják?

Mi, egykori kormánypárti képviselők fájó tekintettel, helyenként tehetetlen dühvel nézzük azt ami nap mint nap történik. Ellenzékből nehéz korrigálni a hibákat, márpedig sajnos lenne mit kijavítani. Egészen elképesztő az a szakmaiatlanság, pazarlás és nemtörődömség, amelyet nap, mint nap látunk. Higgye el, a legtöbbször egy előterjesztést sem tudnak normálisan összeállítani, de a legnagyobb baj az, hogy nincs valós koncepciójuk és  jövőképük a kerületre vonatkozóan. Sorolhatnám az egyes intézkedéseket és azok borzasztó következményeit de akkor sosem érne véget a beszélgetésünk. Azt hiszem az mindent elmond a jelenlegi állapotokról, hogy úgy vágtak neki az év utolsó testületi ülésének, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy a jövő évben például miből fognak munkabért fizetni az önkormányzati intézmények dolgozóinak, miből fizetik a segélyeket és folytathatnám. Hogy miként lesz ebből jövő évi költségvetés, arról sajnos fogalmam sincs.  Ugyanazt látom a kerületben amit az ország vezetésében: dilettantizmus, a tenni akarás teljes hiánya és pazarlás. Veszélyes elegy.

A pazarlásra még nem mondott példát.

Pedig tudok, higgye el. Miközben folyamatosan arról papolnak, hogy az elmúlt nyolc évben milyen felelőtlenül gazdálkodtak a szocialista kormányok és városvezetők, ők két év alatt sodorták csődközelbe a kerületet. Hogy hogyan tűnnek el súlyos tíz és százmilliók a közös kasszából eddig nem tudtuk, azonban nemrégiben figyelmesek lettünk valamire, amely valószínűleg országos jelenség de a helyi fideszesek buktak le elsőként. Minden jel szerint a kerület egyik alpolgármestere szándékosan félrevezette a helyi képviselőtestületet, amikor támogatásról döntöttek a képviselők egy olyan társaság javára, amelyről úgy tudták, hogy az önkormányzati tulajdonban áll. Az FTC-PLER kézilabdacsapatot működtető, önkormányzati többségi tulajdonában lévő Kft. a TAO-támogatások sikeres lehívása érdekében még tavaly döntött egy száz százalékig saját tulajdonú utánpótlássporttal foglalkozó társaság létrehozásáról. Az egyik ügyvezető a Kézilabda Utánpótlás Kft.-t a saját tulajdonaként jegyezte be utólag arra hivatkozva, hogy ezt a sajátos „privatizációs”eljárást Lévai István Zoltán alpolgármester szóbeli szóbeli tájékoztatása mellett hajtotta végre. Ezt követően a képviselőtestület Lévai István Zoltán javaslatára 8 millió forint önkormányzati támogatást szavazott meg a Kft. részére. A sajátos módon átjátszott cég az önkormányzati támogatáson túl a társaság tavaly sikeresen lehívott további 140 millió forint TAO-támogatást is, azonban ennek az összegnek a felhasználásáról a helyi képviselők semmit sem tudnak. Okunk van azt hinni, hogy nem egyedi elszigetelt jelenségről van szó, ezért arra kértük az ország valamennyi demokratikus ellenzékhez tartózó képviselőjét, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a hasonló helyi sporttámogatások ellenőrzésére.

Gyakorlatilag a választások előtt másfél évvel csak van már egy kialakult koncepciója a „hogyan tovább”-ra vonatkozóan. Visszatérve az esélylatolgatásra, Ön lát lehetőséget olyan ellenzéki összefogásra akár országos, akár helyi szinten, amelynek segítségével a kormányt és a kerület vezetését le lehet váltani?

Országos szinten nem bocsátkoznék találgatásokba, de azt az MSZP vezetése világossá tette, hogy kész az együttműködésre minden olyan demokratikus politikai erővel, amelynek célja a kormány leváltása és a demokratikus berendezkedés visszaállítása. Helyi szinten már egy kicsit előre is szaladtunk, hiszen a kerületben hosszú ideje létezik egy kimondottan jól működő kapcsolat, amelynek segítségével az MSZP, és a demokratikus ellenzék pártjainak politikusai folyamatosan kicserélik tudásukat és gyakran közösen dolgoznak annak érdekében, hogy a dilettáns városvezetés által okozott károkat minimalizálni lehessen. A helyi MSZP nevében mondhatom, hogy hamarosan tartunk egy olyan megbeszélést, amelynek alkalmával gyakorlatilag lefektetjük a választásra való felkészülés alapelveit, magyarul ráfordulunk a célegyenesre és megkettőzött erővel kezdünk dolgozni. Az ellenzék legerősebb párjának tagjaiként mi nem csak a szerepünket, hanem a kiemelt felelősségünket is látjuk. A változást, amely mind az ország mind a kerület érdeke, már egyre többen akarják, várják és követelik. Üzenem nekik, hogy a munkát és a visszaszámlálást megkezdtük. Tőlük csak türelmet kérünk.

Szólj hozzá